Guy napísal:Sobotní škola se každý rok, dva stále dokola opakuje a mnozí dnešní moderní kazatelé tam píší nesmysly, např., že Ježíš zemřel za všechny naše hříchy včetně těch budoucích, což je samozřejmě lež od evangeliků nebo jim podobným, k čemu by pak ještě bylo pokání a modlitby za odpuštění hříchů, o čemž se vícekrát zmiňují apoštolové? Ježíš zemřel jen za všechny naše vyznané hříchy.
Mikime, Tvoje příspěvky jsou výzvou, která se nedá odmítnout
Máš pravdu, že sobotní škola je určitým nástrojem potvrzování adventistického učení a témata se točí stále dokola. Jsou ale i nějaké světlejší výjimky a nakonec nejvíce záleží na učiteli, jak to pojme a na ostatních, jak k tomu přistoupí.I v tom nejhorším kázání lze najít nějaké poučení pro sebe.
Takže k těm hříchům-Tvůj předpoklad tedy zřejmě je, že Kristus zemřel za hříchy pouze vyznané a za hříchy křesťanů do přijetí Krista.
Pak už musí křesťan víceméně "jet na sebe", tedy prosit za odpuštění, činit pokání, jinak odpuštění nebude.
Tvoje pojetí by znamenalo, že Ježíš nezemřel za všechny hříchy,ale pouze za ty vyznané a ne za všechny lidi, ale pouze za ty, kteří v něho věří. Nechci střílet biblickými texty, že je toto tvrzení chybné, spíše bych se zabýval nadhozenou otázkou " k čemu by pak ještě bylo pokání a modlitby za odpuštění hříchů..?"
dobrotivost Boží tě chce přivést k pokání Řím 2:4
pokání tedy není k tomu, abych získal spasení, ale naopak-uvědomuji si, že je Bůh dobrý a proto činím pokání. Vím, že si pokáním nic nezasloužím, ale odpovídám tím na Boží lásku.
Rovnice není tedy tak, že činím pokání, modlím se a Bůh mne za to odmění spásou. Bůh mne spasil, zemřel za mne a činím pokání jako hlubokou odpověď na jeho milost.
...Spasení nejsme milostí+poslušností, to je velký omyl, jsme spasení pouze milostí!
To není omyl, neznáš Písmo nebo ho záměrně ignoruješ a překrucuješ, co máme činit, abychom měli život věčný? Nedělat snad už nic? Naopak Ježíš jasně říká dodržovat přikázání!!!:
Matouš 19:16 A aj, jeden přistoupiv, řekl jemu: Mistře dobrý, co dobrého budu činiti, abych měl život věčný?
17 A on řekl jemu: Co mne nazýváš dobrým? Žádný není dobrý, než jediný, totiž Bůh. Chceš-li pak vjíti do života, ostříhej přikázání.
18 Dí jemu: Kterých? A Ježíš řekl mu: Nezabiješ, nezcizoložíš, nepokradeš, nepromluvíš křivého svědectví,
19 Cti otce svého i matku, a milovati budeš bližního svého jako sebe samého.
Ten příběh ale pokračuje-bohatý mladík vše zachovával, ale Ježíš jasně odpovídá na jeho otázku "co mi ještě schází?". Samotné zachovávání přikázání evidentně nestačilo, když pomineme, že bohatý mladík nepochopil hloubku přikázání. Ježíš ho vyzývá opustit jeho modlu a pak jej následovat. Takže Mikime, pozor na některé zkratky.
Nejdříve musíš zvítězit, bez toho tě samotná milost Boží nikdy nespasí:
Hmm, v čem tedy zvítězit, když ani samotná Boží milost na spasení nestačí. Co chce tedy Bůh, aby nás mohl spasit?
Slovo "zvítězit" je pouze je Zjevení, řešení je tedy třeba hledat tam.Vzal bych to odtud:
Neplač. Hle, zvítězil lev z pokolení Judova, potomek Davidův Zj 5:5
Oni nad ním zvítězili pro krev Beránkovu 12:11
V čem spočívá to "naše, moje" vítězství ? Podle mne v tom, že Ježíš zvítězil, protože bez něho nemohu nic učinit (J 15:5).
Do boje s hříchem za sebe pošlu Lva z Judy, Beránka, věřím v jeho plně očišťující moc. Vím, že se mi nepodaří zvítězit nad hříchem, ale On již zvítězil, věřím v něho a mám tak pokoj v srdci.
...Nemáme se "snažit nehřešit", to je ztracené úsilí, to nedokážeš, ale být s Kristem.
Taková jasná lež, nemyslíš?
Říkáme-li, že jsme bez hříchu, klameme sami sebe a pravda v nás není. 1J 1:18
já však jsem hříšný, hříchu zaprodán. Řím 7:14
podle Písma je všechno v zajetí hříchu Gal 3:22
Pokud si proberu otázku hříchu, tak důraz NZ je v tom, jak se Kristus vypořádal s mým hříchem:
pro jeho jméno budou odpuštěny hříchy každému, kdo v něho věří.
když jste byli osvobozeni od hříchu a stali se služebníky Božími, máte z toho užitek, totiž posvěcení, a čeká vás život věčný.
zákon Ducha, který vede k životu v Kristu Ježíši, osvobodil tě od zákona hříchu a smrti.
V něm jsme vykoupeni jeho krví a naše hříchy jsou nám odpuštěny pro přebohatou milost,
Hřích mi byl a je v Kristu odpuštěn, pokud zhřeším, protože nepopírám, že hřích existuje, jdu ke Kristu připomenout si, že mne nabízí vysvobození a nový začátek. Mrzí mne, že jsem zklamal (zhřešil), ale vím, že mi Ježíš odpustil a začínám znovu.
Sám se z hříchu dostat nemohu, mám hříšnou přirozenost, která mne táhne do zla (Řím 8.k.), vysvobozuje mne Ježíš.
...Mikime, jsi legalista a to je smutné.
Ano jsem, vždy jsem byl a budu až do 2PJK. Stejně jako spousta dalších křesťanů po celém světě.
O to je to smutnější,protože
Ti však, kteří spoléhají na skutky zákona, jsou pod kletbou, neboť stojí psáno: ‚Proklet je každý, kdo nezůstává věren všemu, co je psáno v zákoně, a nečiní to.‘ Gal 3:10
Vidíš, někdy si pročíst úkoly SŠ není k zahození.
...Tvoje pojetí by znamenalo, že Ježíš nezemřel za všechny hříchy, ale pouze za ty vyznané a ne za všechny lidi, ale pouze za ty, kteří v něho věří.
...pokání tedy není k tomu, abych získal spasení, ale naopak-uvědomuji si, že je Bůh dobrý a proto činím pokání. Vím, že si pokáním nic nezasloužím, ale odpovídám tím na Boží lásku.
Za prvé pokud věříš ap. Pavlovi (nejspíše falešnému samozvanému apoštolovi) pak ten říká, že Ježíš zemřel jen za hříchy spáchané za první smlouvy, tedy nikoliv za pozdější hříchy kohokoliv.
ČEP Židům 9:15 Proto je Kristus prostředníkem nové smlouvy, aby ti, kdo jsou od Boha povoláni, přijali věčné dědictví, které jim bylo zaslíbeno -
neboť jeho smrt přinesla vykoupení z hříchů, spáchaných za první smlouvy.
Proto musí každý z nás kdo hřešíme hříchy vyznávat Bohu či špatné jednání jeden druhému a činit z toho pokání. Já si samozřejmě můžu u toho uvědomovat jak Bůh je dobrý,
ale nečiním pokání ze svých zlých skutků protože Bůh je dobrý, ale protože jsem zhřešil.
Pokáním si možná nic nezasloužím nezískám spasení (to jsem předtím vůbec nenapsal), ale díky pokání podle Ježíše nezahynu dle Luk. 13.5., tedy pokud nebudu vyznávat Bohu svoje hříchy a činit pokání, mohu zahynout, jinými slovy = nebudu spasený.
Skutky apoštolské 17:30 Nebo časy této neznámosti přehlídaje
Bůh, již nyní zvěstuje lidem všechněm všudy, aby pokání činili,
Skutky apoštolské 8:22 Protož čiň pokání z této své nešlechetnosti, a pros Boha, zda by odpuštěno bylo tobě to myšlení srdce tvého.
Lukáš 13:5 Nikoli, pravím vám.
Ale nebudete-li pokání činiti, všickni též zahynete.
Lukáš 15:7 Pravímť vám, že tak jest radost v nebi nad jedním hříšníkem pokání činícím větší, nežli nad devadesáti devíti spravedlivými, kteříž nepotřebují pokání.
Zjevení Janovo 9:20 Jiní pak lidé, kteříž nejsou zmordováni těmi ranami, nečinili pokání z skutků rukou svých, aby se neklaněly ďáblům, a modlám zlatým, a stříbrným, a měděným, i kamenným, i dřevěným, kteréžto ani hleděti nemohou, ani slyšeti, ani choditi.
21 Aniž činili pokání z vražd svých, ani z trávení svých, ani z smilstva svého, ani z krádeží svých.
Ezechiel 18:24 Pakli by se odvrátil spravedlivý od spravedlnosti své, a činil by nepravost, čině podlé všech ohavností, kteréž činí bezbožný, takový-liž by živ byl? Na žádné spravedlnosti jeho, kteréž činil, nebude pamatováno. Pro přestoupení své, jehož se dopouštěl, a pro hřích svůj, kterýž páchal, pro tyť věci umře.
Skutky apoštolské 11:18 To uslyšavše, spokojili se a slavili Boha, řkouce:
Tedy i pohanům Bůh pokání dal k životu.
Skutky apoštolské 20:21 Svědectví vydávaje i Židům i Řekům o pokání k Bohu a o víře v Pána našeho Ježíše Krista.
Zjevení Janovo 3:19 Já kteréžkoli miluji, kárám a tresci;
rozhorliž se tedy, a čiň pokání.
...Rovnice není tedy tak, že činím pokání, modlím se a Bůh mne za to odmění spásou. Bůh mne spasil, zemřel za mne a činím pokání jako hlubokou odpověď na jeho milost.
Činíš pokání jako hlubokou odpověď na jeho milost to je jistě správně, ale musíš si podle slov Ježíše neustále uvědomovat, že pokud pokání ze svých hříchů nebudeš dělat tuto milost nakonec ztratíš či při 2PJK vůbec neobdržíš.
Židům 10:26
Jestliže svévolně hřešíme i po tom, když jsme už poznali pravdu, nemůžeme počítat s žádnou obětí za hříchy,
1 Janův 1:9
Jestliže doznáváme své hříchy, on je tak věrný a spravedlivý, že nám hříchy odpouští a očišťuje nás od každé nepravosti.
...
Nejdříve musíš zvítězit, bez toho tě samotná milost Boží nikdy nespasí:
Hmm, v čem tedy zvítězit, když ani samotná Boží milost na spasení nestačí. Co chce tedy Bůh, aby nás mohl spasit?
Musíš (z)vítězit nad hříchem!!! A s tím právě souvisí vyznávání hříchů a činění pokání.
Skutky apoštolské 3:19
Proto čiňte pokání a obraťte se, aby byly smazány vaše hříchy.
...Hřích mi byl a je v Kristu odpuštěn, pokud zhřeším, protože nepopírám, že hřích existuje, jdu ke Kristu připomenout si, že mne nabízí vysvobození a nový začátek. Mrzí mne, že jsem zklamal (zhřešil), ale vím, že mi Ježíš odpustil a začínám znovu.
Sám se z hříchu dostat nemohu, mám hříšnou přirozenost, která mne táhne do zla (Řím 8.k.), vysvobozuje mne Ježíš.
Ano souhlasím, ale:
Jedině
vyznaný hřích ti může být v Kristu odpuštěn!
A jako křesťan už přece nemůžeš podle ap. Jana hřešit a navíc jako hříšníka tě přece Bůh ani neslyší:
1 Janův 3:6
Každý tedy, kdož v něm zůstává, nehřeší; ale každý, kdož hřeší, neviděl ho, aniž ho poznal.
Jan 9:31
Víme pak, že Bůh hříšníků neslyší, ale kdo by byl ctitel Boží a vůli jeho činil by, toho slyší.
1 Janův 2:17 A svět hyne i žádost jeho,
ale kdož činí vůli Boží, ten trvá na věky.
Filipským 2:12 A tak, moji milí, jakož jste vždycky poslušni byli, netoliko v přítomnosti mé, ale nyní mnohem více, když jsem vzdálen od vás,
s bázní a s třesením spasení své konejte.
1 Janův 1:7
Pakliť chodíme v světle, jako on jest v světle, obecenství máme vespolek,
a krev Ježíše Krista Syna jeho očišťuje nás od všelikého hříchu.