Neregistrovaný napísal: ↑06 Okt 2023, 18:13
_neboť není díla ani myšlenky ani poznání ani moudrosti v říši mrtvých, kam odejdeš. Kaz 9_10Bible_ Živí totiž vědí, že zemřou, mrtví nevědí zhola nic Kaz 9_5Vědomí osoby smrtí zaniká_
Je tam len konštatovanie, že vedomie osoby po smrti nevie nič, ak je teda v stave, ktorý sa prirovnáva k spánku. To nehovorí nič o neexistencii vedomia osoby po smrti. Ak by vedomie osoby smrťou prestalo existovať, tak by nemalo čo vstať z mŕtvych a tak by bola aj márna naša viera v Krista a aj viera v zmŕtvychvstanie. Potom by Kristus nevstal z mŕtvych, čo nie je pravda. No osoba Krista prišla z hora – bola v nebi a tá istá osoba sa narodením panne Márii vtelila a tak Boh prišiel v tele k nám. Syn Boží sa obetoval na kríži a na tretí deň vstal z mŕtvych. No a vzkriesený bol ten istý Ježiš Kristus – tá istá osoba a ktorý aj zomrel a vstal z mŕtvych. Ježiš predsa učil, že ten, kto verí v neho:
Ján 11:25 Ježiš jej povedal: Ja som vzkriesenie i život; ten, kto verí vo mňa, aj keby zomrel, žiť bude.
Je tam –
ten, kto verí vo mňa. Ten - tá istá osoba aj keď zomrie, tak bude žiť. Neviem, čo je to za učenie, ktoré učí, že smrťou vedomie osoby zaniká. Postrehol som to v učení SJ.
Ak by sa to netýkalo vedomia osoby každého, kto v neho uverí, lebo iba to môže vnímať život v spoločenstve s ním a oslavovať Boha, tak by bola zbytočná naša viera a aj nádej na vzkriesenie. Kto učí, že niet vzkriesenia z mŕtvych, tak robí z Krista klamára a z kresťanstva podvod. Tvrdiť, že vedomie osoby smrťou zaniká, je v podstate tvrdiť, že osoby mŕtvych, nevstávajú z mŕtvych.
Aj Pavol na takéto učenie naráža:
1. list Korinťanom 15:15 A potom sme najdení tiež ako falošní svedkovia Boží, pretože sme svedčili proti Bohu, že totiž vzkriesil Krista, ktorého nevzkriesil, ak tedy mŕtvi nevstávajú z mŕtvych.
1 Kor 12 Ale ak sa káže o Kristovi, že vstal z mŕtvych, akože potom hovoria niektorí medzi vami, že nieto zmŕtvychvstania? 13 Ale ak nie je zmŕtvychvstania, vtedy ani Kristus nevstal z mŕtvych. 14 No, ak Kristus nevstal z mŕtvych, tak je márna i naša kázeň, a márna je i vaša viera. 15 A potom sme najdení tiež ako falošní svedkovia Boží, pretože sme svedčili proti Bohu, že totiž vzkriesil Krista, ktorého nevzkriesil, ak tedy mŕtvi nevstávajú z mŕtvych. 16 Lebo ak mŕtvi nevstávajú z mŕtvych, ani Kristus nevstal z mŕtvych,
17 a jestli Kristus nevstal z mŕtvych, márna ja vaša viera, ešte ste vo svojich hriechoch. 18 A tak aj tí, ktorí zosnuli v Kristovi, zahynuli. 19 Ak len v tomto živote nadejeme sa na Krista, vtedy sme biednejší od všetkých ľudí. 20 No, ale Kristus vstal z mŕtvych, prvotina tých, ktorí zosnuli. 21 Lebo pretože skrze človeka smrť, skrze človeka i zmŕtvychvstanie mŕtvych. 22 Lebo jako v Adamovi všetci zomierajú, zrovna tak i v Kristovi všetci budú oživení. 23 Ale jeden každý vo svojom vlastnom poriadku: prvotina Kristus, potom tí, ktorí sú Kristovi, za jeho príchodu.
To je pravda, ale smrt je neexistence. Ježíš sice přirovnal smrt ke spánku (člověk ve smrti nic neví, jeho myšlení a vědomí zaniklo), ale to neznamená, že smrt je spánek. Běžný spánek není neexistence, člověk spí a existuje, ale smrt je neexistence.
Smrť nie je to isté, ako neexistencia. Ježiš predsa svedčí, ako to je. Ježiš keď zomrel, tak jeho osoba predsa neprestala existovať a to smrťou tela. To učiť je blud, ako keby spása v Kristu, ani neexistovala! V Otcových rukách bol jeho duch a ten sa aj navrátil do premeneného tela. Tak to bude pri tých, čo zomreli v Kristu – ich duch ide do Božích rúk. Čo sa pod tým rozumie a kde to je, predsa nebudem špekulovať. Spolieham sa na Boha, že ak:
List Rimanom 8:11 A jestli Duch toho, ktorý vzkriesil Ježiša z mŕtvych, prebýva vo vás, tak tedy ten, ktorý vzkriesil Krista Ježiša z mŕtvych, oživí aj vaše smrteľné telá skrze svojho Ducha, ktorý prebýva vo vás.
Takže tu ide o nové oslávené telo, lebo vykúpený - znovuzrodený, už je vzkriesený v Kristu a skrze vieru vstal z duchovnej smrti a smrť tela na tomto fakte nič nezmení.
Pri zmŕtvychvstaní tela, bude oblečené to vedomie osoby, do osláveného tela. Tí, ktorí v tomto čase budú telesne žiť, tak ani neokúsia smrti a ich telá budú premenené na duchovné telá v okamihu. Tí, ktorí tvrdia, že smrťou vedomie osoby prestane existovať si protirečia. Ak by tí, čo zomreli prestali existovať a tí, ktorí by v čase vzkriesenia telesne žili a boli ich telá v okamihu premenené, tak by predsa neprestali existovať, že. Ako to vyriešia tí, ktorí učia o neexistencii vedomia osoby po smrti? Čo s tými, čo budú telesne žiť a budú v okamihu premenení? Tiež ich vedomie osoby prestane existovať. Ako vidíme, niečo tu im nesedí.
Bible: A prach se vrátí do země, kde byl, a duch se vrátí k Bohu, který jej dal. Kaz 12:7
Při počátku života dává Bůh člověka ducha (dech života, dchnutí, životní princip...), který nemá žádné vědomí, vědomí má mozek. Při smrti odnímá Bůh dech života a člověk umírá, duch se vrátí k Hospodinu a žádné vědomí nemá. Po smrti člověk nijak nežije.
To sú ateistické – materialistické predstavy, ktoré s kresťanstvom nemajú nič spoločné. Vedomie osoby je síce v mozgu, ale je nadradené a Bohom napojené na mozog a telo. Telo je súčasťou osoby, ale to neznamená, že Telo a vedomie osoby je to isté a nemôže sa oddeliť. To ono dáva príkazy mozgu a mozog celému telu. Ono je aj zodpovedné. Nikto nesúdi mozog - hmotu, ale osobu človeka. Aj Boh bude súdiť osobu človeka.
A k tomu prachu. Ako vidíme, tak to sa týka tela, lebo prach je a do prachu sa navráti, ale netýka sa to ducha, ktorý je aj nositeľom vedomia osoby . To ide do Božích rúk a Boh pri zmŕtvychvstaní to vedomie osoby oblečie do osláveného tela. Vedomie osoby človeka sa zobudí v už oslávenom tele a oslavuje Boha – svojho Spasiteľa.
Zřejmě jediná pasáž, která to popisuje je zde: vím o člověku v Kristu, který byl před čtrnácti lety přenesen až do třetího nebe; zda to bylo v těle či mimo tělo, nevím – Bůh to ví. A vím o tomto člověku, že byl přenesen do ráje – zda v těle či mimo tělo, nevím, Bůh to ví – 2Kor 12:2.3
Bible pouze popisuje pocity apoštola Pavla, ne to, že byl prorok mimo tělo. Navíc zřejmě myslel na tělesnost a ne na duchovní tělo.
Člověk je vždy bytostí v těle, ať tělesném nebo duchovním.
No a v duchovnom tele, tak to už je iná osoba človeka, alebo čo.
Proroci boli vo videní v duchu niekde inde, ale telesne zasa boli inde. Videnie nie je to isté, ako sen. Bežné sny nie sú realitou, ale vo sne môže človek od Boha vidieť a zažiť realitu a dokonca budúcu realitu. Anjel sa zjavil vo sne Jozefovi, alebo mnohým iným a bola to realita, ktorá sa stala Márii. Eliáša Boh zobral k sebe v tele a určite tam nešiel v smrteľnom tele s mäsa a krvi, ale to telo bolo premenené.
Prorokovi sa ukazovala realita a bol na konkrétnom mieste vo videní a to mimo tela. Nemusel tam isť v tele, aby to videl.
Ezechiela 8:3 A vystrúc niečo podobné ruke vzal ma za kader mojej hlavy, a Duch ma vyzdvihol medzi zem a medzi nebo a doviedol ma do Jeruzalema vo videniach Božích ku vchodu brány vnútorného dvora, ktorá hľadí na sever, kde bola stolica modly revnivosti, popudzujúcej k revnivosti.
Ezechiela 11:1 A Duch ma vyzdvihol a zaviedol ma k východnej bráne domu Hospodinovho, ktorá je obrátená na východ, a hľa, pri vchode do brány bolo dvadsaťpäť mužov, medzi ktorými som videl Jazaniáša, syna Azzúrovho, a Pelatiáša, syna Benaiášovho, kniežatá ľudu.
Ezechiela 11:24 Potom ma vyzdvihol Duch a doviedol ma zase do Chaldejska k zajatým vo videní, v Duchu Božom. A tak odišlo hore odo mňa videnie, ktoré som videl.