Odpovídal jsem "hostovi", který zde zkopíroval některé mé starší myšlenky.ambassador napísal: ↑12 Apr 2020, 07:40
Jak souzní tvé myšlenky o duchu vše prostupujícího poznání s tématem tohoto vlákna?
Snad u tebe platí, že duch poznání existuje nezávisle na fyzickém těle?
Tvé myšlenky souzní určitou mírou s náboženskými směry tíhnoucí k odtržení těla od ducha?
Jistěže světlo poznání existuje nezávisle na fyzickém těle. Idea "předchází" hmotu, proto jsem také realista a ne nominalista. Existence fyzického těla je podmíněna.
Tělo se od ničeho neodtrhává. Jsme projevem ducha v těle. Pokud ale sloužíme jen tělu a jeho potřebám, pokud se zcela a plně identifikujeme s tělem, pak tento duchovní rozměr nerozvíjíme a on zaniká.
Abychom si rozuměli... Pokud hovořím o duchovnu, nemám na mysli ani extatické mysteriózní zážitky, ani víru ve fantastické bytosti z jiné reality, ani učení nějakého guru. Mám na mysli duchovno jako integrální součást lidské bytosti, jako její přirozený rozměr, který ji právě polidšťuje a odlišuje od zvířete. V tomto směru často narážím na absolutní nepochopení i u kovaných materialistů-ateistů (fundamentalismus zrcadlově obrácený) a právě proto tvrdím, že typologicky není rozdíl mezi fanatickým evangelikálem, judaistou nebo ateistou... Jde jen o převlékání kabátu, změnu figurky v rámci stejného hracího plánu. Ideál je pro mě věčný archetyp, který aktivně vtahujeme do reality.