Uzdravení adventismu

Založte diskusiu o kázni, ktorú ste si vypočuli. (Bolo by dobre, ak by názov obsahoval meno kazateľa a názov kázne, príp. dátum a miesto, kde bola prednesená. Dôležité je, aby bol v príspevku uvedený aj odkaz, kde sa dá kázeň vypočuť - archív na zborových stránkach, youtube, vimeo, ...)
Lída Rohalová
Dátum registrácie: 10 Jan 2017, 10:40
Kontaktovať používateľa:

Re: Uzdravení adventismu

Neprečítaný príspevok od používateľa Lída Rohalová »

Jiří Kupka napísal:Vyberu třeba Ducha svatého (viz moje reakce "o výhledu" na Tvou reakci, kdy jsi reagovala na příspěvek o církvi jako kroužku, kde jsem se o něm zmínil - to je šílené, ale alespoň neztratíme kontext :D ).

Lidé podřazení tomuto paradigmatu jsou nejednotní. Nedokážou se shodnout v míře jeho působení, zda je to osoba či účinná síla, zda promlouvá skrze svědomí, co je to hřích proti Duchu svatému atd. Kdo a jak to posoudí, kdo ke komu mluví atd. Čili stejnou "věc" vidí hodně rozdílně. Lidem zvenčí to připadá někdy až komické (asi stejně, jako diskuze o tom, kolik andělů se vleze na špičku jehly).
Ano, kontext, kontext :D.

Nejčastější otázka lidí "zvenčí" (pomineme-li oblast dobra a zla) je, proč je tolik církví a každá učí něco jiného.
To by možná ještě ani takový problém nebyl, ale problém je ten, že křesťané kvůli svým odlišnostem v jednotlivých denominacích pořádají "hon na čarodějnice".
Kdo to vidí zvenčí, tak si pomyslí, že "láska, bratrství, sounáležitost" = prázdné pojmy a jdou hledat jinam.
Samozřejmě že to tak není u všech křesťanů, ale negativní věci jsou více vidět. Uděláš-li 10 dobrých skutků a 1 negativní, dobré skutky bývají zapomenuty. Je to lidská přirozenost.
Lidé hledají východisko ve východních náboženstvích, protože křesťanství selhalo a nedává lidem odpovědi na otázky, které kladou. Křesťanství si odpovídá na SVOJE otázky. Kdo prošel nějakou fundamentalistickou církví, bude vědět, o čem mluvím. Nenarážím na adventismus, týká se to všech.

Takže ano, křesťanské církve se neshodnou na základních věcech, natož na podružných. Problémem je, pokud "neshoda" převáží do odsuzování.

Odsuzují-li se křesťanské církve samy, co čekat od ateistů? Pokud se církve neřídí evangeliem, proč by se jím měli řídit ateisté? Příklady táhnou, toto stále zůstává platné.
Jiří Kupka napísal:Naopak lidé nadřazení tomuto paradigmatu se shodnou v tom, že to uvedené jsou naprosto irelevantní záležitosti, ale řeší třeba jestli existuje něco jako entelechie, élan vital, prapříčina, teorie Gaia ... a třeba opět vedou mezi sebou rozpravy.

Tito lidé akorát debatují nad něčím jiným.
Jiří Kupka napísal:A lidé nadřazení i tomuto paradigmatu ... (hmm). Toto neřeší, protože "vědí už... že nevědí" a v tom se dokonale shodnou.
Vím, že nic nevím...
Znám pokorné teology, kteří si myslí totéž :)
Jiří Kupka napísal:Tedy ano, lidé, kteří "sedí na střeše", kteří zastávají podobné paradigma (model uvažování), pak vidí stejné věci velmi podobně. A co teprve lidé na hoře!

Edit: Teprve později mi došlo, že si možná myslíš, že jsem se tím příkladem povyšoval. To je ale problém internetových diskuzí ... . Vztahoval jsem to k problematice církvi jako kroužku, byl to příklad toho, že je to otázkou "výhledu". Proto jsem se vyhnul pojmu "nadhled", aby nebyl příklad brán z pohledu povyšování se jednoho nad druhého. Kdo je "uvnitř" (nějaké církve nebo křesťanství jako celku), vidí věci jinak, než kdo se na to dívá zvnějšku.
Nemyslím si, že by ses povyšoval. Už se tu pohybuješ nějaký ten pátek a tak jsem si zvykla na Tvůj styl psaní. Ne vždy Ti rozumím, ale to přikládám odlišnostem mezi mužským a ženským myšlením. Nejsi sám, někdy nerozumím ani jiným a myslím, že je to vzájemné.

Když jsi uvedl příklad se střechou, tak já jsem si pod tím představila, že tam sedí dva lidé, a jeden má mádherný výhled, a druhý nevidí nic, protože je slepý, nebo vidí málo, protože je krátkozraký. To byla moje prvotní představa, že ani když dva sedí na stejném místě a koukají na stejné věci, nemusí vidět stejné věci, ale je tam "souznění duší".

Podobný model uvažování mají lidé ve sklepě, v 1. patře, v 2. patře, na střeše nebo na hoře. Vrána k vráně sedá :)

Myslím, že rozumím, co jsi chtěl říct.

Nadhled je potřebný, s ním jde všechno líp. Ale obávám se, že aby člověk získal nadhled, musí nejprve padnout na dno, pořádně se unavit babráním se v nepodstatných věcech, a teprve pak začne vidět život jinak.
Zjistí, že první model, ani (třeba) druhý model nefungoval, tak se pak začne věnovat tomu, co funguje. A až se zbaví bezmoci či emocí hněvu, zloby, začne mít nadhled.
A ano, určitě je můj komentář psán s jistým výhledem. Pokud by byl psán ještě více široce, byl by psán jinak. Ale mně se to jižní a východní okno líbí a Tomáš P. by mi jako soused nevadil :)
Člověk stále zraje a možná se jednou dopracuje k ještě většímu nadhledu, ale to chce všechno čas. Jednou si spolu zajdeme na ty hory, což, Jirko? :D

Viktorrealita
Dátum registrácie: 30 Sep 2018, 10:46
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Viktorrealita »

Boh ukazuje aký máme mať pohľad a to vo zmysle - nech som ničím, aby Božie Slovo - Boh bolo pre mňa všetkým. Len vtedy to bude ten správny a pravdivý pohľad.

Zoberme príklad Petra

Petrove srdce bolo naplnené sebadôverou a Peter to aj dal patrične svojimi výrokmi najavo: ...Peter odpovedal: “Pane, s tebou som hotový i do žalára a na smrť" (Luk. 22 : 31, 32). “Aj keby sa všetci pohoršili, ale nie ja" (Mark. 14 : 29), Peter mu povedal: Pane, prečo nemôžem ísť teraz za tebou? Svoj život položím za teba! (Ján 13:37)To je síce znak odhodlania, no ignoruje to, že bez moci a milosti Božej sme v satanových rukách ako hračky. A preto máme mať plné spoliahnutie v Bohu a nie v seba a svoje sily.

A Ježiš mu na to odpovedal: 38Ježiš mu odpovedal: Svoj život položíš za mňa? Ameň, ameň ti hovorím, že nezaspieva kohút, až ma tri razy zaprieš.

Teda odpoveď Ježiša na Petrovu sebadôveru bola jasná."Svoj život položíš za mňa?"

Pri Petrovom páde, nepadla jeho viera v Boha, ale padla jeho sebadôvera, čo spôsobilo , že toto zlyhanie bolo pre Petra poučením; presvedčil sa o svojej vlastnej slabosti. Toto je podmienkou pre plnú závislosť na Bohu. Z tejto skúsenosti, i keď bolestnej a pokorujúcej, vyšiel Peter s hlbším vedomím závislosti na Pánovi.

Pred svojím pádom mal Peter vieru v Ježiša, ako Syna živého Boha, ale táto viera bola zmiešaná ešte s mnohou dôverou v seba samého. No pri tomto Petrovom páde táto jeho sebadôvera zhorela a viera v Syna Božieho sa rozšírila o závislosť na ňom pre každodenný život a tým rozhojnilo pôsobenie Božieho Ducha v Petrovom srdci na Božiu chválu a nie svoju vlastnú . Tým, že milosť dovolila Petrovi padnúť v dôsledku jeho dôvery v seba, naučila ho cele závisieť na Bohu.

Aj takýmto spôsobom nás milosť Božia vyučuje a zdokonaľuje v Kristu.

Tomáš Plechatýý

Neprečítaný príspevok od používateľa Tomáš Plechatýý »

Vynalézaví křesťané, kteří už slyšeli, že by neměli být pyšní a zákoničtí, dokáží někdy svou pýchu dovedně zamaskovat za zbožnost.
Někdy lze být pokorný a přitom pyšný i na svou pokoru, plná slova milosti a přitom považovat za svou zásluhu to, že právě pořád mluvím jen o té milosti. Mluvím z vlastní zkušenosti :-( Ego je mrcha. 100x si myslíš, žes ho zabil a ono povstává víc než Lazar.

Obávám se, že křesťanské proudy obecně svou vírou v bibli často došly k pýše na svůj zdroj poznání a pravdy Boha oproti všem ostatním lidem a jejich víře i zkušenostem.

Avšak Bůh, který je Otcem všech lidí - věřím - dával se poznat lidem ve všech dobách i kulturách různým osobitým způsobem, tak že neměli výmluvu a naopak měli vždy možnost hledat a naleznout.

Realista
Dátum registrácie: 23 Sep 2016, 18:23
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Realista »

Hosť napísal: 18 Dec 2018, 18:25 Ty nejsi realista, ale stoupenec hnutí Nového věku, to je jasné.
Máš ale svobodu svůj názor vyjádřit.
Díky za svobodu vyjádřit se :) Nejsem stoupenec nikoho a ničeho, což zatím nemůžeš pochopit, protože nenasloucháš obsahu mého sdělení, ale nálepkuješ.

Neregistrovaný

Neprečítaný príspevok od používateľa Neregistrovaný »

Hosť píše: ↑
Včera, 18:25
Ty nejsi realista, ale stoupenec hnutí Nového věku, to je jasné.
Máš ale svobodu svůj názor vyjádřit.
Díky za svobodu vyjádřit se :) Nejsem stoupenec nikoho a ničeho, což zatím nemůžeš pochopit, protože nenasloucháš obsahu mého sdělení, ale nálepkuješ.
Každý z nás je stoupencem něčeho, případně někoho, žádná neutrální půda není.
Pokud se vyjadřuješ stejně, jako vyznavači východní mystiky, je velmi pravděpodobné, že jsi, ať chceš nebo ne, příznivec jejich filosofie.
Pravda není nějaká rovnováha, jak píšeš, nějaký soulad s vnitřkem:
Pravda je harmonie člověka s jeho vnitřním prožíváním. Čím více budeš prosazovat vnější pravdu, tím dále budeš od tohoto vnitřního souladu. Pravdu, která je v Tobě, neoklameš... nekoupíš si ji za pozlátko následovnictví abstraktních idejí.
Pravda není ani v člověku, byla zjevená, daná Bohem. Nenálepkuji, jen je třeba si věci vyjasnit a říci - to nemá s křesťanstvím nic společného. Jsou to zcela jasná vyjádření východní filosofie. Pokud je to jinak, tak to dovysvětli, jak jsi to myslel.

Realista
Kontaktovať používateľa:

Hoste, to by nemělo smysl. Nemusím a nebudu se obhajovat vůči Tvým předsudkům a škatulkování. Souhlasím s tím, že s Tvým pojetím křesťanství jako vnější zjevené pravdy nemám příliš mnoho společného, byť je taková idea mezi křesťany většinově rozšířena. Pravda se ale "nezískává" přijímáním cizích myšlenek, externích zjevení a nekritickou příchylností k nim. Ta se musí vydolovat v potu tváře na dně studny vlastního žití. Zařaď si mne tedy kam a jak musíš. Vím, že nyní takto musíš. Nevyčítám Ti to.

Neregistrovaný

Nemusím a nebudu se obhajovat vůči Tvým předsudkům a škatulkování. Souhlasím s tím, že s Tvým pojetím křesťanství jako vnější zjevené pravdy nemám příliš mnoho společného, byť je taková idea mezi křesťany většinově rozšířena. Pravda se ale "nezískává" přijímáním cizích myšlenek, externích zjevení a nekritickou příchylností k nim. Ta se musí vydolovat v potu tváře na dně studny vlastního žití. Zařaď si mne tedy kam a jak musíš. Vím, že nyní takto musíš. Nevyčítám Ti to.
Toto vlákno je o uzdravení adventismu. Pokud má být uzdraven, tak za křesťanském základě, tj. na základě pravdy Písma, víry v Krista.
Ty do vlákna přispíváš příspěvky, které nemají základ v Písmu, ale ve filosofii Východu.
Pravda, tak jak jí přijímají křesťané (není to tedy mé pojetí křesťanství) je zjevená v Písmu a v životě Ježíše Krista. Sám Kristus řekl, že je ztělesněním pravdy.
Pravda(bylo by třeba asi definovat, co to je) se získává přijímáním myšlenek druhých, pokud jsi chodil do školy, pouze jsi ve většinu času přebíral to, co bylo již objeveno, zvláště v technických předmětech. Nebo jsi přišel na matematické poučky a chemické vzorce sám?
Pravdu o mne, Tobě a lidech Bůh říká - jsme hříšní a potřebujeme Spasitele, nevím, na co přicházíš "na dně studny vlastního žití" (co to je?), ale k tomu by jsi měl dojít.
Do škatulky jsi se zařadil sám, protože jsi přebral cizí myšlenky, třeba, že pravda je v člověku atd., není to nic nového, bylo to vysloveno už před tisíciletími. Ani já Ti to nevyčítám, jen to konstatuji. Pokud nabízíš tyto "pravdy" jako uzdravení adventismu, doufám, že alespoň někteří prohlédnou, že tudy cesta nevede.

Realista
Kontaktovať používateľa:

Hosť napísal: 19 Dec 2018, 15:26 Toto vlákno je o uzdravení adventismu. Pokud má být uzdraven, tak za křesťanském základě, tj. na základě pravdy Písma, víry v Krista.
Ty do vlákna přispíváš příspěvky, které nemají základ v Písmu, ale ve filosofii Východu.
Když očistíš evangelia od nánosu pozdější tradice a vsuvek, snadno zjistíš, že můj příspěvek v tomto vlákně jde přímo k jádru Ježíšova učení (o Božím Království). To, co ty nazýváš křesťanským základem, je ve skutečnosti "učení o Ježíši" (nikoliv Ježíšovo učení samotné) a jeho rozporuplnost je důvodem proč se křesťané nemohou sjednotit a proč adventismus (a ani žádný jiný kristo-ismus) nelze na tomto základě uzdravit. Nestačily Vám dvě tisíciletí, abyste se o tom přesvědčili?

Hosť napísal: 19 Dec 2018, 15:26 Pravda(bylo by třeba asi definovat, co to je) se získává přijímáním myšlenek druhých, pokud jsi chodil do školy, pouze jsi ve většinu času přebíral to, co bylo již objeveno, zvláště v technických předmětech. Nebo jsi přišel na matematické poučky a chemické vzorce sám?
Ne, tak se pravda nezískává. Tak se pravda přejímá od někoho, kdo ji již vydoloval. Ty pravdu o sobě získáváš tak, že ji odněkud přejímáš jako matematickou poučku?
Hosť napísal: 19 Dec 2018, 15:26 Pokud nabízíš tyto "pravdy" jako uzdravení adventismu, doufám, že alespoň někteří prohlédnou, že tudy cesta nevede.
Já nic nenabízím, nejsem podomní prodejce instantních produktů. Cestu si musí každý proklestit sám. Svůj úkol jsi splnil, varoval jsi počestné věřící před pekelnými svody ::good:: , takže tuto debatu ze své strany uzavírám. Zjevně nejsme podobně naladěni.

Neregistrovaný

Když očistíš evangelia od nánosu pozdější tradice a vsuvek, snadno zjistíš, že můj příspěvek v tomto vlákně jde přímo k jádru Ježíšova učení (o Božím Království). To, co ty nazýváš křesťanským základem, je ve skutečnosti "učení o Ježíši" (nikoliv Ježíšovo učení samotné) a jeho rozporuplnost je důvodem proč se křesťané nemohou sjednotit a proč adventismus (a ani žádný jiný kristo-ismus) nelze na tomto základě uzdravit. Nestačily Vám dvě tisíciletí, abyste se o tom přesvědčili?
Naštěstí máme, jako křesťané, k dispozici Boží slovo - bibli, evangelia jsou její součástí. Co by jsi chtěl očišťovat od tradic a vsuvek nevím.
Tvoje příspěvky v tomto vláknu jsem našel dva:
Platon, jeskyně, stíny, světlo.„Všechna rozmanitost, všechen půvab, všechna krása života se skládá ze stínů a světla.“
(Lev Nikolajevič Tolstoj)
Pravda je harmonie člověka s jeho vnitřním prožíváním. Čím více budeš prosazovat vnější pravdu, tím dále budeš od tohoto vnitřního souladu. Pravdu, která je v Tobě, neoklameš... nekoupíš si ji za pozlátko následovnictví abstraktních idejí.
Nevidím v nich ani stín ideje o Božím království, buď si to neuvědomuješ, nebo úmyslně zavádíš.Myslím, že jsem žádný Tvůj příspěvek nepřehlédl, pokud tedy nepoužíváš různé nicky.
Bible obsahuje Ježíšovo učení, jeho přímé výroky, naplnění proroctví - to je křesťanský základ, který se zjevně snažíš podkopat.
Učení Písma je jednotné, pokud je vykládáno kristocentricky a pomocí Ducha svatého. Bible také učí, že spasení lidé se s Kristem sjednotí.
Adventismus má svoje omyly, jako jiné církve či hnutí a nakonec budou zachránění uzdravení ze všeho a to Bohem.
Historie učí, že křesťanská církev byla mnohokrát uzdravena - bojovala s gnostiky, fanatiky, spasením ze skutků, dnes zápasí s moderními vlivy,hlavně synkretismem.Jak už jsem psal, domnívám se, že se sem pokoušíš implantovat filosofii New age, která mimochodem učí to, co jsi bezděky uvedl, že křesťanství mělo 2000 let na svou existenci a teď nastupují oni.
I já debatu končím, opravdu každý čerpáme z jiného zdroje.

Viktorrealita
Dátum registrácie: 30 Sep 2018, 10:46
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Viktorrealita »

Napíšem to trošku obšírnejšie, ako to teda vidím

Jednota, alebo nejednota kresťanov?

V úvode je potrebné si uvedomiť dôležitú vec, že existujú dva pohľady a teda aj uvedomovanie si jednoty kresťanov. V jednote sú jedine tí, ktorí chodia srdcom v Duchu a Pravde Božieho Slova. Kto všetko túto jednotu tvorí, tak to dokonale vidí jedine Boh.

Prvý pohľad je Božím dokonalým a zvrchovaným pohľadom, ktorý vidí túto jednotu všetkých vykúpených a to vykúpených drahou krvou svojho Syna – Ježiša Krista, pretože jedine Boh pozná iba tých, ktorí boli, sú a ešte len budú zrodení z jeho semena Ducha – Slova Božieho. Z Božieho pohľadu Jednota kresťanov vždy existovala a existuje a bude existovať naveky, pretože iba Boh vie, kto všetko túto jednotu tvorí – kto všetko tvorí cirkev Ježiša Krista.

Vierou v Slovo Pravdy evanjelia Ježiša Krista prijímame Ducha Svätého, lebo tie Božie slová, ktoré prijímame vierou do svojho srdca sú Duch a sú život! Skrze vieru v Slovo Božie, ktoré je semenom Ducha Božieho sa rodíme znova – z Ducha - z Boha a to do kráľovstva pokoja - Božieho kráľovstva v istote spasenia v Kristu a teda sme v radosti a v pokoji v Kristu. Ak mám pokoj a radosť vo Svätom Duchu, tak som v Kráľovstve pokoja a radosti - Božom Kráľovstve, tak na ten istý spôsob som aj v Cirkvi Kristovej. Tak, ako je Kráľovstvo Božie vo Svätom Duchu, tak je aj Cirkev Kristova vo Svätom Duchu a je súčasťou tohto Kráľovstva a nikto nepovie: Hľa, tu! alebo: Tam hen! Je to Duchovné kráľovstvo – Božie kráľovstvo, ktorého súčasťou sú všetci vykúpení v Kristu počas celého času milosti.

Z pohľadu človeka v terajšom čase milosti sa túto jednotu, ktorú vidí jedine Boh nedá vidieť a nikto nepovie hľa tu, alebo tam hen. Je to jednota v Pravde Božieho Slova v Duchu Svätom. Túto jednotu v Duchu a Pravde Božieho Slova tvoria jednotliví vykúpení z celého času milosti a nie konkrétne cirkevné inštitúcie, spoločenstvá a zbory s názvami XY. V každom takomto zbore, alebo cirkví sa môžu nachádzať aj falošní kresťania. Títo ale z Božieho pohľadu, nikdy neboli súčasťou neviditeľnej cirkvi Kristovej, ktorú vidí jedine Boh.

Boh presne vie, kto je jeho dieťaťom. Boží pohľad nie je všeobecný, ale konkrétny. Vidí a pozná každého v ktorom srdci kraľuje svojím Slovom - Duchom a udrží ho. Pozná všetkých, ktorí uverili a pozná aj tých, ktorí ešte len uveria a privedie ich ku Kristu. Z nedokonalého pohľadu človeka, nie je možné v terajšom čase milosti túto celú jednotu v Duchu a Pravde vidieť. Tvoria ju totiž všetci vykúpení počas celého času milosti a to až do druhého Pánovho príchodu. Túto celú jednotu uvidí naše oko až pri druhom príchode Pána, kedy Boh zo svojho dokonalého pohľadu oddelí ovce od kozlov. A až vtedy sa ukáže jeho pravá nevesta – cirkev Ježiša Krista čistá a bez poškvrny pripravená svojmu ženíchovi.

Ak pozeráme na cirkev z nášho nedokonalého a všeobecného pohľadu, tak áno, vidíme mnohých kresťanov v rôznych cirkvách, zboroch a cirkevných spoločenstvách aj mimo nich a často to vnímame ako nejakú nejednotu, rozdrobenosť a pod. Zabúda sa pritom na Boží pohľad a zabúda sa aj na to, kto uvádza do každej Pravdy a to kedy chce a koho chce.

Následky ignorovania moci Svätého Ducha uvádzať do každej Pravdy

Ak sa ignoruje moc Svätého Ducha uvádzať do Pravdy, tak vystupuje nakoniec vlastná snaha človeka to všetko zjednotiť a zastrešiť to, pod nejakú obrovskú inštitúciu, ktorá má zase náchylnosť byť závislá na zdrojoch peňazí, štátnej moci a nakoniec sa opája vo vlastnej moci. V záujme udržania si tohoto všetkého je už len otázka času, kedy si prispôsobí aj Kristove učenie. Na takéto niečo antikristi len čakajú. No a pýcha predchádza pádu. Zvod pri obrovských cirkevných inštitúciách je náramný, ako je to v prípade malých cirkví, cirkvičiek a zborov. Vznikajú a zanikajú podľa napĺňania Božieho ľudu a teda pôsobenia Svätého Ducha. Nie sú tak závislé na zdrojoch peňazí a štátnej moci. Vidíme ako dopadla KC a jej podobní a je vidieť, ako prispôsobila Kristove učenie, aby vo svojej podobe mohla existovať a to závislá na zdrojoch peňazí a moci. Týmto zaprela moc Svätého Ducha.

To všetko ale nič nemení na skutočnosti, že z Božieho pohľadu vždy dochádza k napĺňaniu počtu Božieho ľudu zo zostatkov počas celého času milosti, ktoré vidí jedine Boh a to či už je ich v nejakom čase veľa, alebo málo. Ak prichádza generácia, ktorá postupne prestáva veriť Božiemu Slovu, tak je to znak, že napĺňanie sa už dokončuje zo zostatkov a dokončuje sa napĺňanie Božieho ľudu z pohanov, ktorí majú ešte uveriť a to počas celého času milosti. S tým nikto nič nenarobí a je zbytočne lamentovať, lebo toto predpovedá samotné Písmo a je to aj jeden zo znakov blížiaceho sa konca a príchodu Pána.

No a z druhej strany si položme otázku, čo ak Boh chce túto rozdrobenosť na menšie zbory a nie to zastrešovať pod obrovské cirkevné inštitúcie pod názvom XY, ktoré budú vykrikovať do sveta, že to jedine oni sú tie jediné pravé? Nech sa to teda kryštalizuje a každého pritiahne to, čo ho pritiahne a to podľa svojho srdca. Boh má vždy svoje zostatky a nikto nepríde ku Kristu ak by ho nepritiahol Otec na nebesiach. Pri malých spoločenstvách veriacich je lepšia možnosť zachovania Pravdy Božieho Slova, lebo malé zbory nie sú až tak závislé na zdrojoch peňazí a moci. Hoci aj tam prenikli falošní kazatelia a rôzne prúdy, tak mnohé zbory si zachovávajú zdravé učenie a držia sa Písma. Vieme si ale predstaviť preniknutie antikrista do veľkej cirkevnej inštitúcie, ktorou zvedie stovky miliónov ľudí. Ak by to bolo možné, tak by zviedol aj vyvolených. No nie je to možné.

Často som si kladol otázku, prečo Boh necháva mnohé obrovské antikristové náboženstvá a nezničí tie ich učenia. No a Písmo aj na to dáva odpoveď.

Teda sú to ako keby magnety zostavené z falošných učení, ktoré pritiahnu ľudí s falošným srdcom. Takto sa to sčasti vytriedi a oddelí. Náboženstvo ich učí to, čo chcú počuť. 2 Tes 2 11a preto im Bôh pošle mocné pôsobenie bludu, aby uverili lži, 12aby boli odsúdení všetci, ktorí neuverili pravde, ale si obľúbili neprávosť.

Potom trieštenie obrovských cirkevných inštitúcii – náboženstva, je iba ničenie človekom vnímanej inštitucionálnej jednoty a nie jednoty z pohľadu Boha. Z pohľadu Boha je to naopak - ozdravovanie. Na reformácii je vidieť, ako to Boh činí a čo to bola za jednota pred reformáciou? Z pohľadu človeka sa to javí ako nejednota, lebo vraj Boh chce viditeľnú jednotu všetkých kresťanov. No ale predsa pre Boha jednota svojho ľudu je vždy viditeľná. Mnohí sa pokúšajú zjednotiť kresťanov cez hmlu ekumenizmu, alebo spojiť to cez nejaké charizmatické hnutia a pod.

Charizmatické hnutia (nehovorím že všetky), naberajú smer ktorý sa javí ako spoločný menovateľ pre nejaké celosvetové ekumenické spoločenstvo. Čo to ale bude za spoločenstvo? Tu je ale nebezpečenstvo toho, že sa postaví Pravda Božieho Slova nabok, len aby mali nejakú formálnu zážitkovú jednotu, ako na nejakom futbalovom zápase. Preto utekať preč od takého ekumenizmu! Jednota je jedine v Pravde Kristovej – v jeho Slove. Ak v nejakom spoločenstve sa Slovo Božie odsúva nabok v ktorom sa jednoznačne identifikuje Svätý Duch a namiesto toho sa preferujú samé zážitky - hudba, spev, tanec, zábava atd. tak niečo nie je v poriadku. Tam nie je Kristus! Vládnutie ducha bez Slova je nemysliteľné.

Všetko čo by chcelo nahradiť pravdu Božieho Slova a to formou hudby, vyhľadávanie zázrakov, zážitkov, zbytočné hovorenie jazymi a pod. odmietam, ako odbočenie od Krista - jeho Slova! Pretože Kristove Slová sú duch a sú život.

Ja osobne netúžim po takej viditeľnej jednote všetkých kresťanov, pretože takáto moja túžba by ignorovala fakt, že skutočná jednota kresťanov v Duchu a Pravde , teda z pohľadu Boha vždy existovala, existuje a bude existovať naveky. Mnohí túto jednotu nevnímajú, pretože si ju predstavujú ako viditeľnú jednotu. Mnohí srdcom nie sú súčasťou cirkvi Kristovej, ale cirkvi vytvorenej človekom.

Predsa tak, ako je Kráľovstvo Božie vo Svätom Duchu, tak je aj Cirkev Kristova vo Svätom Duchu a je súčasťou tohto Kráľovstva a nikto nepovie: Hľa, tu! alebo: Tam hen! Je to Duchovné kráľovstvo – Božie kráľovstvo, ktorého súčasťou sú všetci vykúpení v Kristu! Preto nikto, kto sa nenarodil znova – z Boha z Ducha nemôže byť súčasťou tejto jednoty - tohto duchovného kráľovstva. Rim 14:17 Lebo kráľovstvo Božie nie je pokrm a nápoj, ale spravedlivosť, pokoj a radosť v Svätom Duchu.

Kto vidí tých všetkých, ktorí majú v srdci túto radosť a pokoj v Duchu Svatom, ak nie Boh?

Boh tvorí túto duchovnú jednotu v Duchu a Pravde Božieho Slova a táto jednota vždy existovala, existuje a bude existovať a to aj napriek roztrieštenosti rôznych cirkevných inštitúcii vytvorených človekom.
Naposledy upravil/-a Viktorrealita v 21 Dec 2018, 20:30, upravené celkom 2 krát.

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 1 neregistrovaný