Kristus

Diskusia o vieroučných bodoch CASD.
Realista
Dátum registrácie: 23 Sep 2016, 18:23
Kontaktovať používateľa:

Re: Kristus

Neprečítaný príspevok od používateľa Realista »

To platí i pro Ježíše Krista, který používal termín "Já jsem" a Židé moc dobře věděli o co jde.

-------

Určitě ne v naznačeném smyslu.

ambassador
Dátum registrácie: 26 Jan 2016, 18:25
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa ambassador »

"Konspirační" teorie vznikají pomoci některých cíleně vytržených veršů z Bible.
Skutečná studie zahrnuje všechny texty Bible a je jedno jaký pohled se z těch textů nabízí.
Studie s velkým S nedělí verše Bible systémem: "Zaškrtněte co se hodí."
Vážím si studií v nichž se občas objevuje vykladačská skromnost vyjádřená slůvkem nevím-nevíme.

Realista
Kontaktovať používateľa:

Pár poznámek:

Představa o bozích, kteří se vtělují, pronikla do křesťanství z helenismu.

Seriózní badatel musí rozlišovat mezi historickým Ježíšem z masa a kostí a Ježíšem - objektem víry (věřivosti). Nemůže přistupovat k souhrnu biblických textů teologicky, ale musí je rozebrat literárně-kriticky a rozčlenit je na jednotlivé vrstvy podle doby vzniku, původu, autora.... Výsledky takové práce mohou přinést cennou zpětnou vazbu i teologům. To není konspirační myšlení.

Janovo evangelium je evangelium nejmladší a svým charakterem nejvíce teologické. Historický Ježíš v něm již nemá prostor, je povýšen do stavu nadlidského a do úst jsou mu vkládány výroky, které jsou svědectvím o víře prvních křesťanů žijících již v helénském prostředí mimo Palestinu.

Nejstarší jednotky evangelní tradice přesvědčivě dokládají, že Ježíš sám sebe pokládal za "pouhého" člověka. Pokud o sobě hovořil, pak jako o "synu člověka" a to v aramejštině znamená prostě totéž co "člověk". Nejprve se zřejmě považoval za učitele, pak za proroka a v poslední fázi za mesiáše - ovšem ne ve smyslu soudobých představ mesiášství národního nebo apokalyptického. Proto vznikla Markova teorie o tajném mesiášství.

Klíčem k pochopení Ježíšova sebepojetí je jeho učení o Království Božím. To je představeno především v jeho podobenstvích. Podobenství se nevykládají alegoricky, mají jen jeden konkrétní obrazný smysl. Ten je jednomu zjevný, ačkoliv druhému se může stát nerozluštitelnou hádankou.

Viktorrealita
Dátum registrácie: 30 Sep 2018, 10:46
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Viktorrealita »

Realista

Ježiš Kristus vedel od počiatku kto je. Veď vieš čo povedal ako 12 ročný keď ho hľadali.

Luk2 49A on im povedal: Čo to, že ste ma hľadali? Či ste nevedeli, že musím byť vo veciach svojho Otca?

Ako ty vidíš Krista, lebo z toho, čo si napísal to nie je jasné? Tak sa vyjadruj priamo a jasne. Je u teba Kristus Slovo Božie - Boh, ktoré sa stalo telom - Kristom? Lebo Písmo jasne hovorí , kto je to Ježiš Kristus: Ján1 14A on, to Slovo sa stalo telom a stánilo medzi nami, a hľadeli sme na jeho slávu, na slávu jako jednorodeného od Otca a bol plný milosti a pravdy.

No a to Slovo bol Boh

Ján1 1Na počiatku bolo Slovo a to Slovo bolo u Boha a to Slovo bol Bôh. 2Ten, to Slovo bolo na počiatku u Boha. 3Všetko povstalo skrze neho, a bez neho nepovstalo ani jedno z toho, čo povstalo.

Lebo takéto špekulácie nad Bibliou, o nejakých helénistických vplyvoch, vedú len k spochybňovaniu pravého mená Ježiša Krista.

Pravé meno Ježiš Kristus, to nie je sú len písmená, ale to, kto v skutočnosti je. Môžem mať plné ústa Krista, no keď popieram to, kto v skutočnosti je, tak popieram Krista a jeho pravé meno. lebo aj svedčil sám o sebe, kto je.
Naposledy upravil/-a Viktorrealita v 18 Mar 2019, 11:02, upravené celkom 2 krát.

Realista
Kontaktovať používateľa:

Pasáže, které cituješ jsou výtvorem pozdější tradice ovlivněné prostředím a představami hellenismu. Mě zajímá spíše historický Ježíš a tedy nejstarší jádro tradice zachované převážně v logiích a podobenstvích. Naše diskuze by byla odsouzena k nezdaru, protože Ty jednotlivé vrstvy tradice nerozlišuješ a neumíš posoudit jejich vypovídací hodnotu.

Viktorrealita
Kontaktovať používateľa:

Realista napísal: 18 Mar 2019, 10:56 Pasáže, které cituješ jsou výtvorem pozdější tradice ovlivněné prostředím a představami hellenismu. Mě zajímá spíše historický Ježíš a tedy nejstarší jádro tradice zachované převážně v logiích a podobenstvích. Naše diskuze by byla odsouzena k nezdaru, protože Ty jednotlivé vrstvy tradice nerozlišuješ a neumíš posoudit jejich vypovídací hodnotu.
Svedkovia J. popierajú pravé meno Krista svojím učením, hoci ho neustále spomínajú, KC popiera pravé meno Ježiša Krista, lebo dosadila namiesto neho hriešného človeka a dala mu titul námestník Krista - Boha na zemi, islám taktiež popiera pravé meno Ježiša Krista. Každý popiera pravé meno Ježiša Krista, ak neprijíma jeho svedectvo, ktorým svedčil o samom sebe.

Zaprieť Krista je zaprieť jeho pravé meno a jeho pravé meno je v jeho svedectvu a skutkoch ktoré činil, ktorým svedčil o sebe samom.

A tu je výstraha:

Mat 10:33 A kto by mňa zaprel pred ľuďmi, toho i ja zapriem pred svojím Otcom, ktorý je v nebesiach

Ak niekto povie, že Ježiš Kristus je len stvorenie, len anjel, len človek, len nejaký prorok, tak zapiera pred ľuďmi pravé meno Ježiša Krista a podľa slov Ježiša Krista ponesie aj následky.

Viktorrealita
Kontaktovať používateľa:

Realista napísal: 18 Mar 2019, 10:56 Pasáže, které cituješ jsou výtvorem pozdější tradice ovlivněné prostředím a představami hellenismu. Mě zajímá spíše historický Ježíš a tedy nejstarší jádro tradice zachované převážně v logiích a podobenstvích. Naše diskuze by byla odsouzena k nezdaru, protože Ty jednotlivé vrstvy tradice nerozlišuješ a neumíš posoudit jejich vypovídací hodnotu.
Píšeš, akoby pravda Božia, ktorá je zapísaná v Biblii, bola písaná nezávisle na Bohu a teda aj ovplyvniteľná a to hocijakými predstavami a kultúrnym prostredím. No potom by pravda Božia v Biblii prestala byť pravdou, ak by bola závislá na človeku. Potom by sme nemali meter, z ktorým by sme mali vždy všetko merať. Podľa akých kritérii by sme posudzovali - no tak toto je pravdou a toto nie. Ak je spochybnená časť svedectva na súde, tak je spochybnené celé svedectvo a sudca by takéhoto svedka vyhlásil za nedôverihodného a celé jeho svedectvo by bolo odmietnuté.

No Biblia je svedectvom Božím o tom, kto je to Boh a čo všetko vykonal , aby nás vo svojej milosti a moci spasil a to svedectvo je pravdivé. Kto spochybňuje časť tohoto svedectva, tak z Boha týmto robí klamára a tak spochybňuje celú Bibliu.

Biblia bola skopletovaná jedine z Božej moci a z Božej moci je udržiavaná až do dnešných dní.

Realista
Kontaktovať používateľa:

OK. Já ti to neberu a nemíním brát, ale můj pohled na to co je bible je naprosto odlišný. Proto Ti říkám hned na začátku, že náš rozhovor by nikam nevedl.

log
Dátum registrácie: 06 Nov 2017, 06:51
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa log »

Viktorrealita napísal: 18 Mar 2019, 11:33
Píšeš, akoby pravda Božia, ktorá je zapísaná v Biblii, bola písaná nezávisle na Bohu a teda aj ovplyvniteľná a to hocijakými predstavami a kultúrnym prostredím. No potom by pravda Božia v Biblii prestala byť pravdou, ak by bola závislá na človeku. Potom by sme nemali meter, z ktorým by sme mali vždy všetko merať. Podľa akých kritérii by sme posudzovali - no tak toto je pravdou a toto nie. Ak je spochybnená časť svedectva na súde, tak je spochybnené celé svedectvo a sudca by takéhoto svedka vyhlásil za nedôverihodného a celé jeho svedectvo by bolo odmietnuté.
No Biblia je svedectvom Božím o tom, kto je to Boh a čo všetko vykonal , aby nás vo svojej milosti a moci spasil a to svedectvo je pravdivé. Kto spochybňuje časť tohoto svedectva, tak z Boha týmto robí klamára a tak spochybňuje celú Bibliu.
Biblia bola skopletovaná jedine z Božej moci a z Božej moci je udržiavaná až do dnešných dní.
Píšeš, akoby pravda Božia, ktorá je zapísaná v Koráne, bola písaná nezávisle na Bohu a teda aj ovplyvniteľná a to hocijakými predstavami a kultúrnym prostredím. No potom by pravda Božia v Koráne prestala byť pravdou, ak by bola závislá na človeku. Potom by sme nemali meter, z ktorým by sme mali vždy všetko merať. Podľa akých kritérii by sme posudzovali - no tak toto je pravdou a toto nie. Ak je spochybnená časť svedectva na súde, tak je spochybnené celé svedectvo a sudca by takéhoto svedka vyhlásil za nedôverihodného a celé jeho svedectvo by bolo odmietnuté.
No Korán je svedectvom Božím o tom, kto je to Boh a čo všetko vykonal , aby nás vo svojej milosti a moci spasil a to svedectvo je pravdivé. Kto spochybňuje časť tohoto svedectva, tak z Boha týmto robí klamára a tak spochybňuje celý Korán.
Korán bol skopletovaný jedine z Božej moci a z Božej moci je udržiavaný až do dnešných dní.

Tak, kde je ten meter, Viktor ?

No a podla Koranu je Jezis prorokom.

mikim
Dátum registrácie: 06 Júl 2016, 22:44

Neprečítaný príspevok od používateľa mikim »

Viktorrealita napísal: 18 Mar 2019, 10:47 Realista

Ježiš Kristus vedel od počiatku kto je. Veď vieš čo povedal ako 12 ročný keď ho hľadali.

Luk2 49A on im povedal: Čo to, že ste ma hľadali? Či ste nevedeli, že musím byť vo veciach svojho Otca?

Ako ty vidíš Krista, lebo z toho, čo si napísal to nie je jasné? Tak sa vyjadruj priamo a jasne. Je u teba Kristus Slovo Božie - Boh, ktoré sa stalo telom - Kristom? Lebo Písmo jasne hovorí , kto je to Ježiš Kristus: Ján1 14A on, to Slovo sa stalo telom a stánilo medzi nami, a hľadeli sme na jeho slávu, na slávu jako jednorodeného od Otca a bol plný milosti a pravdy.

No a to Slovo bol Boh

Ján1 1Na počiatku bolo Slovo a to Slovo bolo u Boha a to Slovo bol Bôh. 2Ten, to Slovo bolo na počiatku u Boha. 3Všetko povstalo skrze neho, a bez neho nepovstalo ani jedno z toho, čo povstalo.

Lebo takéto špekulácie nad Bibliou, o nejakých helénistických vplyvoch, vedú len k spochybňovaniu pravého mená Ježiša Krista.

Pravé meno Ježiš Kristus, to nie je sú len písmená, ale to, kto v skutočnosti je. Môžem mať plné ústa Krista, no keď popieram to, kto v skutočnosti je, tak popieram Krista a jeho pravé meno. lebo aj svedčil sám o sebe, kto je.

Většina tehdejších překladatelů byli zastánci trojice stále ovlivnění řeckým učením a bájemi, kteří to slovo zcela špatně pochopili a udělali z Pána Ježíše BOHA, stejný jako je jeho Otce jediný pravý Bůh JHVH, proto zcela svévolně napsali Slovo s velkým S namísto slovo s malým s, v řečtině je to s malým s, takže by to mělo správně ve všech biblích znít takto:
Jan 1:1  Na počátku bylo slovo a to slovo bylo u Boha a to slovo bylo Bůh.
Jan 1:14  To slovo se stalo tělem a přišlo žít mezi nás. Spatřili jsme jeho slávu, slávu, jakou má od Otce jednorozený Syn, plný milosti a pravdy.
[TR+] Joh 1:1 εν αρχη ην ο λογος και ο λογος ην προς τον θεον και θεος ην ο λογος
[TR+] Joh 1:14 και ο λογος σαρξ εγενετο και εσκηνωσεν εν ημιν και εθεασαμεθα την δοξαν αυτου δοξαν ως μονογενους παρα πατρος πληρης χαριτος και αληθειας

Nebyl to Pán Ježíš jako "S"slovo, který byl na počátku u Boha, ale bylo to slovo Boží, kterým sám Bůh Otec vše stvořil, nebyl to Pán Ježíš kdo by něco stvořil, ale jedině sám Bůh.

Bůh vše stvořil svým slovem:

Žalmy 33:6  Slovem Hospodinovým nebesa učiněna jsou, a duchem úst jeho všecko vojsko jejich.

Žalmy 119:89  Lamed Na věky, ó Hospodine, slovo tvé trvánlivé jest v nebesích.

Přísloví 13:13  Kdož pohrdá slovem Božím, sám sobě škodí; ale kdož se bojí přikázaní, odplaceno mu bude.

Čí ruka všechno vytvořila? Hospodinova + Ježíšova? Nebo jen Hospodinova?

Izajáš 66:2  Nebo všecko to ruka má učinila, a jí stojí všecko, praví Hospodin. I však na toho patřím, kdož jest chudý a skroušeného ducha, a třese se před slovem mým.

Židům 11:3  Věrou rozumíme, že učiněni jsou věkové slovem Božím, takže z ničeho jest to, což vidíme, učiněno.

Jakubův 1:18  On proto, že chtěl, zplodil nás slovem pravdy, k tomu, abychom byli prvotiny nějaké stvoření jeho.

2 Petrův 3:5  Tohoť zajisté z úmysla věděti nechtí, že nebesa již dávno slovem Božím byla učiněna, i země z vody a na vodě upevněna.

2 Petrův 3:7  Ta pak nebesa, kteráž nyní jsou, i země, týmž slovem odložena jsou a zachována k ohni, ke dni soudu a zatracení bezbožných lidí.

Jan 3:34  Nebo ten, kteréhož Bůh poslal, slovo Boží mluví; nebo jemu ne v míru dává Bůh ducha.

Kdo je Stvořitel

Genesis 1:1  Na počátku stvořil Bůh nebe a zemi.

Genesis 1:21  I stvořil Bůh velryby veliké a všelijakou duši živou, hýbající se, kteroužto v hojnosti vydaly vody podlé pokolení jejich, a všeliké ptactvo křídla mající, podlé pokolení jeho. A viděl Bůh, že to bylo dobré.

Genesis 1:27  I stvořil Bůh člověka k obrazu svému, k obrazu Božímu stvořil jej, muže a ženu stvořil je.

Genesis 2:3  I požehnal Bůh dni sedmému a posvětil ho; nebo v něm odpočinul Bůh ode všeho díla svého, kteréž byl stvořil, aby učiněno bylo.

Genesis 5:1  Tato jest kniha rodů Adamových. V ten den, v kterémž stvořil Bů[/b]h člověka, ku podobenství Božímu učinil ho.

Genesis 5:2  Muže a ženu stvořil je a požehnal jim, a nazval jméno jejich Adam v ten den, když stvořeni jsou.

Genesis 6:7  Tedy řekl Hospodin: Vyhladím z země člověka, kteréhož jsem stvořil, od člověka až do hovada, až do zeměplazu, až i do ptactva nebeského; nebo líto mi, že jsem je učinil.

Deuteronomium 4:32  Nebo ptej se nyní na dni staré, kteříž byli před tebou, od toho dne, v kterémž stvořil Bůh člověka na zemi, a od jednoho kraje nebe až do druhého, stala-li se kdy věc podobná této tak veliké, aneb slýcháno-li kdy co takového?

Žalmy 33:15  Ten, kterýž stvořil srdce jednoho každého z nich, spatřuje všecky skutky jejich.

Žalmy 74:17  Ty jsi založil všecky končiny země, léto i zimy ty jsi sformoval.

Žalmy 89:48  Rozpomeniž se na mne, jak kratičký jest věk můj. Zdaliž jsi pak nadarmo stvořil všecky syny lidské?

Žalmy 90:2  Prvé, než hory stvořeny byly, nežlis sformoval zemi, a okršlek světa, ano hned od věků a až na věky, ty jsi Bůh silný.

Žalmy 94:9  Zdali ten, jenž učinil ucho, neslyší? A kterýž stvořil oko, zdali nespatří?

Přísloví 26:10  Veliký pán stvořil všecko, a dává odplatu bláznu, i odměnu přestupníkům.

Izajáš 40:28  Zdaliž nevíš, zdaž jsi neslýchal, že Bůh věčný Hospodin, kterýž stvořil končiny země, neustává ani zemdlívá, a že vystižena býti nemůže moudrost jeho?

Izajáš 41:20  Aby viděli, a poznali, a rozvažujíce, srozuměli, že to ruka Hospodinova učinila, a Svatý Izraelský že to stvořil.

Izajáš 42:5  Tak praví Bůh silný Hospodin, kterýž stvořil nebesa, a roztáhl je, kterýž rozšířil zemi, i to, což z ní pochází, kterýž dává dýchání lidu na ní, a ducha těm, jenž chodí po ní.

Izajáš 43:1  Ale nyní takto praví Hospodin stvořitel tvůj, ó Jákobe, a učinitel tvůj, ó Izraeli: Neboj se, nebo vykoupil jsem tě, a povolal jsem tě jménem tvým. Můj jsi ty.

Izajáš 44:2  Toto dí Hospodin, kterýž tě učinil, a sformoval hned od života matky, a spomáhá tobě: Neboj se, služebníče můj, Jákobe, a upřímý, kteréhož jsem vyvolil.

Izajáš 44:24  Takto praví Hospodin vykupitel tvůj, a ten, kterýž tě sformoval hned od života matky: Já Hospodin činím všeck[/b]o, roztahuji nebesa sám, rozprostírám zemi mocí svou.

Izajáš 45:12  Já jsem učinil zemi, a člověka na ní stvořil; já jsem, jehož ruce roztáhly nebesa, a všemu vojsku jejich rozkazuji.

Izajáš 45:18  Nebo tak praví Hospodin stvořitel nebes, (ten Bůh, kterýž sformoval zemi a učinil ji, kterýž utvrdil ji, ne na prázdno stvořil ji, k bydlení sformoval ji): Já jsem Hospodin, a není žádného více.

Izajáš 54:16  Aj, já stvořil jsem kováře dýmajícího při ohni na uhlí, a vynášejícího nádobí k dílu svému, já také stvořil jsem zhoubce, aby hubil.

Jeremjáš 10:16  Neníť podobný těmto díl Jákobův, nebo on jest stvořitel všeho; Izrael tolikéž jest pokolení dědictví toho, jehož jméno jest Hospodin zástupů.

Ámos 4:13  Nebo aj, on jest sformovatel hor a stvořitel větrů, a oznamuje člověku, jaké by bylo jeho myšlení; činí z záře jitřní tmu, a šlapá po vysokostech země. Hospodin Bůh zástupů jest jméno jeho.

Zacharjáš 12:1  Břímě slova Hospodinova příčinou Izraele. Praví Hospodin, kterýž roztáhl nebesa, a založil zemi, a sformoval ducha člověka, kterýž jest v něm:

I sám Ježíš mluví o někom jiném jako o stvořiteli:
Matouš 19:1  I stalo se, když dokonal Ježíš řeči tyto, bral se z Galilee, a přišel do končin Judských za Jordán.
2  I šli za ním zástupové mnozí, a uzdravil je tam.
3  I přistoupili k němu farizeové, pokoušejíce ho a řkouce jemu: Sluší-li člověku propustiti ženu svou z kterékoli příčiny?
4  On pak odpovídaje, řekl jim: Což jste nečtli, že ten, jenž stvořil člověka s počátku, muže a ženu učinil je?

Marek 10:6  Ale od počátku stvoření muže a ženu učinil je Bůh.

Marek 13:19  Neboť budou ti dnové plní takového soužení, jakéhož nebylo od počátku stvoření, kteréž Bůh stvořil, až dosavad, aniž potom bude.

Skutky apoštolské 17:24  Bůh ten, kterýž stvořil svět i všecko, což jest na něm, ten jsa Pánem nebe i země, nebydlí v chrámích rukou udělaných,

Efezským 3:9  A vysvětlil všechněm, kteraké by bylo obcování tajemství skrytého od věků v Bohu, kterýž všecko stvořil skrze Ježíše Krista, (stvořil skrze myšlenku a moudrost Ježíše Krista, která zatím byla součástí Jeho ducha, nikoliv tedy Ježíšem samotným Synem Božím, který se stal (obživl poprvé v těle až v Marii na konci časů)).

Jakubův 1:17  Všeliké dání dobré a každý dar dokonalý shůry jest sstupující od Otce světel, u něhožto není proměnění, ani jakého pro obrácení se někam jinam zastínění.
18  On proto, že chtěl, zplodil nás slovem pravdy, k tomu, abychom byli prvotiny nějaké stvoření jeho.

Zjevení Janovo 1:1  Zjevení Ježíše Krista, kteréž dal jemu Bůh, aby ukázal služebníkům svým, které věci měly by se díti brzo, on pak zjevil, poslav je skrze anděla svého, služebníku svému Janovi, (Kdyby byl Ježíš Bohem nepotřeboval by od Boha Otce nějaké zjevení, ale vše by věděl už dopředu stejně jako On!!!)

Ježíš je vyvýšený Syn Boží, Syn člověka, který slouží svému Bohu Otci:
Zjevení Janovo 3:12  Kdo zvítězí, učiním jej sloupem v chrámě Boha svého, a nevyjdeť již více ven; a napíšiť na něm jméno Boha svého a jméno města Boha mého, nového Jeruzaléma sstupujícího s nebe od Boha mého, i jméno své nové.
13  Kdo má uši, slyš, co Duch praví církvím.
14  Andělu pak církve Laodicenské piš: Toto praví Amen, svědek ten věrný a pravý, počátek stvoření Božího:

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 6 neregistrovaných