Ellen Gould White

Diskusia o vieroučných bodoch CASD.
Feven

Re: Ellen Gould White

Neprečítaný príspevok od používateľa Feven »

Že EGW "tak trochu" podvádzala, to je asi jasné. Mohla mať na to rôzne osobné dôvody. Ale uvažujem, ale dôvody má CASD (aj súčasná) všetko toto popierať, trápne a nelogicky obhajovať, a naďalej túto osobu vyzdvihovať ako Božieho proroka s posolstvom pre poslednú dobu? Nehovoriac o tom, že uznať ju je podmienkou prijatia do jedinej správnej cirkvi ...

ambassador
Dátum registrácie: 26 Jan 2016, 18:25
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa ambassador »

Feven napísal:Že EGW "tak trochu" podvádzala, to je asi jasné. Mohla mať na to rôzne osobné dôvody. Ale uvažujem, ale dôvody má CASD (aj súčasná) všetko toto popierať, trápne a nelogicky obhajovať, a naďalej túto osobu vyzdvihovať ako Božieho proroka s posolstvom pre poslednú dobu? Nehovoriac o tom, že uznať ju je podmienkou prijatia do jedinej správnej cirkvi ...
Prosím tě, kde jsi četl, že je to podmínka přijetí do casd?

Tomáš Plechatý

odpověď ambassadorovi

Neprečítaný príspevok od používateľa Tomáš Plechatý »

To: Ambassador
Křestní slib.
body 8+13+11které vede k článkům víry
ve stručném slibu bod 2 který opět vede k článkům víry

CŘ: str.37-40 (body slibu 39-40)
Považuji za líné, že se tak ptáš, aniž by ses podíval na znění základního dokumentu, kde by to asi tak mohlo být.

a když už to přijmeš, tak pro tebe platí církevní řád, který ti říká, že ani nesmíš přijímat, že by třeba EGW prorokyní nebyla, protože je to ve věroučných bodech, neboli pilířích:

17. Dar proroctví

Jedním z darů Ducha svatého je proroctví. Tento dar je příznačný pro církev ostatků a projevil se v díle E. G. Whiteové. Spisy této služebnice Páně jsou trvalým a významným ukazatelem k pravdě, jsou církvi pomocí, usměrněním, poučením i napomenutím. Jasně též potvrzují, že Písmo je měřítkem, kterým je třeba posuzovat každé učení i každou zkušenost. (Joel 2,28.29; Skut 22,14-21; Žid 1,1-3; Zj 12,17; 19,10)

CŘ : str. 106

„Nemáme přijímat slova těch, kteří přicházejí s poselstvím odporujícím bodům
naší věrouky. Shromažďují texty Písma a stavějí je jako pevnost kolem svých
teorií. To se během uplynulých padesáti let neustále opakovalo. I když je Písmo
Božím slovem a má být respektováno, přesto je takový výklad, který odstraňuje
byť jediný pilíř ze základu, který Bůh po oněch padesát let udržoval, velkou chybou.
Kdo používá Bibli k tomuto účelu, nepoznal úžasný projev Ducha svatého,
který propůjčil moc a sílu dřívějším poselstvím, která byla zvěstována Božímu
lidu.“ (CW 32)

cituji z tohoto dokumentu:
http://www2.casd.cz/mss/dokumenty/cirkevni_rad_2011.pdf

ambassador
Kontaktovať používateľa:

Církevní řád je manuál, není to medopersky zákon. Je rozdíl odmítat všeobecně dary Ducha, tam je také zařazen prorocký dar. EGW neobsahuje v sobě kompletní dar Ducha Svateho v prorockém obdarování. Vždy jde jen o dílčí obdarování pro danou dobu, vyjádřené v kontextu doby kdy žila. EGW není dogmatický prorok! Ap. Pavel také nerespektoval proroctví proroka, které bylo konkrétně adresované přímo k němu. Cirkev adv. v Evropě se pomalu vymaňuje z nezdravého centralismu k Americe.

Michal

Neprečítaný príspevok od používateľa Michal »

Michal napísal:Čítal som, takéto citáty od pani Whiteovej:
"Ježíš otevřel víko schrány a já se dívala na kamenné desky, na nichž bylo napsáno desatero přikázání. Byla jsem ohromena, protože jsem viděla čtvrté přikázání, jak se nachází v samotném centru všech deseti přikázání a obklopovala ho jemná světelná záře. Anděl řekl: „toto je jediné z deseti přikázání, které určuje Boha jako Stvořitele nebe a země a všech věcí, které zde jsou.
Okrem toho, na čo som sa už pýtal, že či pani EGW ovládala písmom aramejčinu či hebrejčinu, keď dokázala jasne prečítať štvrté prikázanie ma zaujíma ako identifikovala to, že štvrté prikázanie je v centre všetkých desiatich? Podľa počítania štvrté nie je v strede medzi desať a podľa písania na kamenných doskách tiež nemohlo byť v centre, pretože kamenné dosky boli popísane z oboch strán. Takže ktorú stranu dosky vlastne videla? Dokázala identifikovať, ktorá časť textu jej bola zviditeľnená sveteľnou žiarou, keď v pôvodných jazykoch písali bez punktácie, značiek, bez medzier medzi slovami, bez veľkých písmen na začiatku vety aj bez samohlások?

Najviac ma však fascinuje to, aká je ohromená keďvidela štvrté prikázanie atď. ale o Pánovi Ježišovi nič. Žiadne emócie. On len otvoril víko na truhle.

ambassador
Kontaktovať používateľa:

Re: odpověď ambassadorovi

Tomáš Plechatý napísal:To: Ambassador
Křestní slib.

Považuji za líné, že se tak ptáš, aniž by ses podíval na znění základního dokumentu, kde by to asi tak mohlo být.

a když už to přijmeš, tak pro tebe platí církevní řád, který ti říká, že ani nesmíš přijímat, že by třeba EGW prorokyní nebyla, protože je to ve věroučných bodech, neboli pilířích:

17. Dar proroctví

Jedním z darů Ducha svatého je proroctví. Tento dar je příznačný pro církev ostatků a projevil se v díle E. G. Whiteové. Spisy této služebnice Páně jsou trvalým a významným ukazatelem k pravdě, jsou církvi pomocí, usměrněním, poučením i napomenutím. Jasně též potvrzují, že Písmo je měřítkem, kterým je třeba posuzovat každé učení i každou zkušenost. (Joel 2,28.29; Skut 22,14-21; Žid 1,1-3; Zj 12,17; 19,10)

byť jediný pilíř ze základu, který Bůh po oněch padesát let udržoval, velkou chybou.
lidu.“ (CW 32)

Važ dobře slova, už tu "lenost" nebudeš moci vzít zpět. Takto nediskutuje dospělý teo. vzdělaný muž. Nikde jsem nečetl, že slibuji to co slibuji - poslušnost EGW. Jen 8 bod se dotýká pouze daru proroctví. Nikde neslibujeme, že nebudeme vycházet v sobotu! Nikde neslibujeme co budeme v sobotu dělat a nedělat. Jednak je to většinou vnímáno jako "rady Ducha" a už jsem zde psal, že ani ap. Pavel nerespektoval prorocký dar a dělal si to po svém. Tučně jsem ti zvýraznil to co je pro mě směrodatné. EGW a její spisy nejsou Bible. "Ukazatel není cíílová stanice!" pokud poukazují na Bibli, tak jsem veden, abych si to tam přečetl!!
To co dělají jedinci a vyhraněné skupiny není pro mě směrodatné!!!
Poslední uvedený citát je z doby "kamenné" a situace v církvi byla taková jaká byla, proudy a směry měli tendenci vychýlit církev do extrémů na tu dobu zřetelných. "Nemáme" není zákazová značka, muselo by být napsáno "Nesmíme"! K samotnému citátu je potřeba postavit druhý, který to zase posunuje do "radění se"! (CŘ str.105)
Vyhýbáš se myšlenkám, které to dovysvětlovávají a zjemnují, naopak vystavuješ citáty, které letmo zachycené plodí hotové neštěstí.
Doufám, že máš řidičák a máš povědomí o dělení značek. Řidič, který nerespektuje značení ohrožuje sám sebe a někdy i ostatní. Dobře víš, že se musí přecházet po přechodech pro chodce. Při svém cestování se mi nedávno stalo, že jsem měl delší čas na přestup. Tak jsem se šel podívat do města, ušel jsem kousek a zjistil potřebu přejít na druhou stranu. Za mnou zůstal přechod, nevrátil jsem se a přešel mimo přechod. Myslíš, že budu vyloučen z lidské společnosti. Samozřejmě když narazím na policajta s nižším IQ zřejmě to dost schytám. Tak to je i v církvi.
Naposledy upravil/-a ambassador v 27 Feb 2016, 06:15, upravené celkom 1 krát.

ambassador
Kontaktovať používateľa:

Pitko napísal:Ďalší zaujímavý text o proroctve z Pavlovho pera:
"Ak má niekto dar proroctva, nech je v súlade s vierou" (Rim 12,6)
Naša viera teda nemá byť formovaná prorokom a jeho proroctvami, ale naopak.
Napríklad v knihe Skutkov (myslím tej bibickej) sa na viacerých miestach spomínajú proroci (nie falošných), ktorí v tej dobe žili, ale nikde nečítame, že by cirkev podľa nich formulovala alebo upravovala svoje učenie.
Jeví se mi, že jsi ten verš tak trochu pokroutil. Víra není nauka! Samotný citovaný text je delší a dle tvého porozumění ostatní obdarování není třeba "provozovat" v souladu s vírou?

Layman
Dátum registrácie: 10 Mar 2015, 20:48
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Layman »

ambassador napísal:Církevní řád je manuál, není to medopersky zákon.
V samotnom Cirkevnom poriadku sa v časti "Zmysel a autorita Cirkevného poriadku" píše okrem iného aj toto:
Cirkevný poriadok tiež vyjadruje, ako Cirkev adventistov siedmeho dňa chápe kresťanský život, správu cirkvi a disciplínu založenú na biblických princípoch. ... Základná časť každej kapitoly platí na celom svete a je záväzná pre každý zbor, organizáciu, a člena. ... Pravidlá a prax života cirkvi predstavené v Cirkevnom poriadku vychádzajú z biblických princípov, ktoré sú zdôraznené aj v spisoch Ellen G. Whiteovej. Je potrebné ich rešpektovať vo všetkých záležitostiach ... Nie je možné, aby niekto určoval podmienky členstva alebo pravidlá či predpisy fungovania zborov v rozpore s rozhodnutiami prijatými na zasadnutí Generálnej konferencie, ktoré sú predstavené v tomto Cirkevnom poriadku.

Okrem toho, jeden z dôvodov (a hneď prvý) na zavedenie disciplinárneho konania je
1. Zapretie viery v základných bodoch evanjelia a v základných vieroučných článkoch cirkvi, alebo učenie náuk, ktoré im odporujú.
No a v závere CP je uvedený prehľad vieroučných bodov, kde je uvedený aj Dar proroctva ... ktorý sa prejavil sa v diele E. G. Whiteovej.

Takže áno, uznanie EGW zo všetkým, čo k tomu patrí, je podmienkou členstva v casd. Niečo ako novodobý médoperzský zákon.

Tomáš Plechatý

závaznost víry v EGW před křtem

Neprečítaný príspevok od používateľa Tomáš Plechatý »

ambassador napísal:
Tomáš Plechatý napísal:To: Ambassador
Křestní slib.

17. Dar proroctví

lidu.“ (CW 32)

Važ dobře slova, už tu "lenost" nebudeš moci vzít zpět. Takto nediskutuje dospělý teo. vzdělaný muž. Nikde jsem nečetl, že slibuji to co slibuji - poslušnost EGW. Jen 8 bod se dotýká pouze daru proroctví. Nikde neslibujeme, že nebudeme vycházet v sobotu! Nikde neslibujeme co budeme v sobotu dělat a nedělat. Jednak je to většinou vnímáno jako "rady Ducha" a už jsem zde psal, že ani ap. Pavel nerespektoval prorocký dar a dělal si to po svém. Tučně jsem ti zvýraznil to co je pro mě směrodatné. EGW a její spisy nejsou Bible. "Ukazatel není cíílová stanice!" pokud poukazují na Bibli, tak jsem veden, abych si to tam přečetl!!
To co dělají jedinci a vyhraněné skupiny není pro mě směrodatné!!!
Poslední uvedený citát je z doby "kamenné" a situace v církvi byla taková jaká byla, proudy a směry měli tendenci vychýlit církev do extrémů na tu dobu zřetelných. "Nemáme" není zákazová značka, muselo by být napsáno "Nesmíme"! K samotnému citátu je potřeba postavit druhý, který to zase posunuje do "radění se"! (CŘ str.105)
Vyhýbáš se myšlenkám, které to dovysvětlovávají a zjemnují, naopak vystavuješ citáty, které letmo zachycené plodí hotové neštěstí.
Doufám, že máš řidičák a máš povědomí o dělení značek. Řidič, který nerespektuje značení ohrožuje sám sebe a někdy i ostatní. Dobře víš, že se musí přecházet po přechodech pro chodce. Při svém cestování se mi nedávno stalo, že jsem měl delší čas na přestup. Tak jsem se šel podívat do města, ušel jsem kousek a zjistil potřebu přejít na druhou stranu. Za mnou zůstal přechod, nevrátil jsem se a přešel mimo přechod. Myslíš, že budu vyloučen z lidské společnosti. Samozřejmě když narazím na policajta s nižším IQ zřejmě to dost schytám. Tak to je i v církvi.
..............

Ambassadore zrovna dnes jsem se ti jinde omlouval. A teď jsem si přečetl tvou reakci na můj příspěvek o CŘ.
Zkusím ti to napsat s láskou.
Nastavuješ laťku vnímání CŘ a CASD ostatním podle sebe, nikoliv podle oficiálních dokumentů a stanovisek církve.

Ve skutečnosti je hierarchie církevních oficiálních dokumentů neuspořádaná a to umožňuje lidem jako ty nevyvodit jasné závěry, nebo spíš vyvodit je pokaždé takové jaké zrovna jsou potřeba.

Samozřejmě, že uznání EGW jako prorokyně je věroučný bod CASD!
Samozřejmě, že před křtem u CASD se musíš důkladně seznámit jak s učením CASD tak i s jejich křesťanskou praxí (tedy např. co ano a co ne v sobotu, jestli nosit náušnice atd. - neříkám jak moc důkladně, ale je to tam)
A samozřejmě, že před křtem u CASD zní tvůj slib, na který říkáš ,,ano" nebo o celý sám veřejně vyznáváš.
Z obou verzích křestního slibu je jasné, že vyznáváš svou víru podle toho jak ti jí předložila CASD (včetně víry v EGW) a souhlasíš s ní.

Tedy Layman i Feven mají pravdu, že uznat jí je podmínka přijetí do církve.

Tvrdit opak je kličkování ve vlastních stanovách, aby ses vyhnul jasné výzvě CŘ. Každý čestný člověk může posoudit, jestli to po tobě CŘ a CASD z těch dokumentů chce. Říkám dokumentů a ne od lidí.

Stejné je to s tím citátem EGW o tom, že nemáme přijímat slova z bible, která odporují pilířům naší věrouky.

Prostě záměr citátu je jasný a stejně i jeho použití v CŘ. Ostatní kontext CŘ jen říká, že nové světlo neruší světlo staré a jen ho zpřesňuje, a že starší mají předem rozsoudit tvůj nový objev a ty se máš podvolit jejích úsudku. Ale i pro ty starší přece platí, že nemají přijímat nové učení, které narušuje pilíře. Tedy je jasné co ti musí odpovědět a čemu se máš pak podřídit.

Ostatně uznej Ambassadore, že bys má slova podle toho výroku neměl přijímat, když jsem už jinde uvedl proti jakým pilířům jsem.
Napsal jsem neměl a ne nesměl. Ale v čem je rozdíl? Jsi veden řádem své církve k tomu, abys ignoroval reformátory nebo kritiky.

Já sám jsem ve svém původním sboře na členském dal k hlasování návrh, aby tuto část CŘ změnili, nebo vyškrtli. Žel to neprošlo.

Prosím buď horký nebo studený, nebuď vlažný. Neskákej na obě strany. Jestliže má adventismus pravdu, jdi za ním. Jestliže nemá, tak proč ho hájíš.

Neregistrovaný

Re: závaznost víry v EGW před křtem

Neprečítaný príspevok od používateľa Neregistrovaný »

Tomáš Plechatý napísal:Samozřejmě, že před křtem u CASD se musíš důkladně seznámit jak s učením CASD tak i s jejich křesťanskou praxí (tedy např. co ano a co ne v sobotu, jestli nosit náušnice atd.
Prosim vas napisat v kontexte oboznamenia sa s ucenim adventistov pred krstom co ano a co nie v sobotu a ako je to s nosenim nausnic?
Dakujem.

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 10 neregistrovaných