Také to tak vnímám.Milan napísal:Mám za to, že se realista pustil na tenký led
Z těch pár příspěvků, které jsem zde sepsal je snad evidentní kdy se jedná o mé soukromé názory a kdy argumentuju v obecnější filosofické rovině, aniž bych se s obsahem vnitřně identifikoval. Snažil jsem se to vždy podat tak, aby to bylo zřejmé. Pokud se mi to nepodařilo, tak se omlouvám. Možná je někdy těžké tyto dva přístupy rozlišit. Nemám problém agumentovat z jakýchkoliv pozic.Milan napísal: kritiky křesťanství a obhajoby panteismu, aniž by připusti, že se jedná o jeho osobní filosofický názor, který má platnost právě jako jeho osobní názor.
Pokud obhajuju panteistické myšlenky, pak to neznamená, že se považuju za panteistu. Nicméně připouštím, že mé vidění světa je panteismu blízké. Nezajímají mě ale škatulky, zajímá mě obsah.
Nic takového ani netvrdím. Mé podání panteismu skutečně není ani universální, ani ověřitelné, ani obecně platné. O universalitě jsem hovořil ve vztahu k některým východiskům, od kterých se oba světonázory odrážejí. Např. bible vs příroda.Milan napísal: Nic univerzálního, obecně platného, ověřitelného v jeho podání panteismu není.
Přiznávám je to velké zjednodušení. Nicméně moderní západní civilizace má 3 základní zdroje a křesťanství je zdrojem nejsilnějším. Mezi další dva patří antická filosofie a osvícenství. Takže svůj díl zodpovědnosti za současný stav světa křesťanství nést musí. Je to můj soukromý názor a za tím si stojím. Ostatně řada křesťanů si tuto skutečnost dobře uvědomuje a snaží se ji reflektovat.Milan napísal:Na základě předporozumění, které je zamlčeno, se autor snaží dokazovat, jak vše do sebe zapadá, a jak židovtví i křesťanství idylický obraz světa zkazilo.
Upozornil jsem jen na širší souvislosti mezi dobrem a zlem. Nepropaguju zlo, nenávist, bezpráví ani lež. Ba právě naopak. Vidím celou řadu velkých křesťanských osobností, kterých si vážím a nesčetné zástupy bezejmených křesťanských "dělníků" dobra. Samotné křesťanství vnímám jako náboženství praktické a v této rovině je nesmírným přínosem pro lidstvo. Ježíšovo učení bylo totiž veskrze praktické a díky němu se lidstvo odrazilo k vyšším metám. V tomto smyslu se tedy prohlašuju za křesťana, byť jsem pravděpodobně pro mnohé bytostným arcikacířem. Pán všehomíra mi snad promine, že nejsem schopen strávit křesťanská dogmata.Milan napísal:Každý z nás si vytváří určitý obraz světa a z něj odvozuje nároky pro své jednání i očekávání. Snad je tedy panteismus pro jeho nositele náboženstvím míru, pokoje a snášenlivosti, ale také odvahy odporovat zlu a stavět se na stranu pravdy a práva.