Kam směřuje ateismus?
Re: Kam směřuje ateismus?
Revolucny komunizmus marxizmu-leninizmu sa presadzoval silovo a ostali po nom statisice okradnutych, uvaznenych, zabitych. Krestansky komun(al)izmus bol naopak pohanany dobrovolnostou a nesnazil sa ovladnut tych, ktori boli proti nemu. Svojich mrtvych vsak mal tiez (Ananias a Zafira)
-
- Dátum registrácie: 10 Jan 2017, 10:40
- Kontaktovať používateľa:
log napísal:Popisala si nam, ze nejaky knaz stal v koncetracnom tabore v rade na popravu.
Tyto dvě věty mnou výše popsané spolu nesouvisí. Nepopisuji, že ten kněz byl v koncentračním táboře. Je to pravděpodobné, ale tuto věc nepopisuji. Nápis "Věřím v Boha, i když mlčí" ve skutečnosti pochází z rozbombardovaného varšavského ghetta, kde došlo k povstání Židů proti německé velmoci. Celý zní takto: "Věřím ve slunce, přestože nesvítí, věřím v lásku, přestože ji necítím, věřím v Boha, i když mlčí." Je to známý citát. Četla jsem, že se ten nápis objevil v koncentračním táboře. S citátem popsaným na zdi ghetta to může, nebo nemusí mít souvislost.Lída Rohalová napísal:V koncentračním táboru se objevil nápis: "Věřím v Boha, i když mlčí." Jeden kněz se ptal Boha, když čekal s ostatními v řadě na popravu: "Bože, kde jsi?" A Bůh mu odpověděl: "Jsem zde a čekám v řadě."
log napísal:Pritom sa mu zjavil Boh a povedal mu, ze stoji vedla neho.
Nepopisuji, že se mu zjevil Bůh, popisuji, že Bůh mu odpověděl.Lída Rohalová napísal:Jeden kněz se ptal Boha, když čekal s ostatními v řadě na popravu: "Bože, kde jsi?" A Bůh mu odpověděl: "Jsem zde a čekám v řadě."
Někde jsem to četla. Žel tu knihu, či link už nevím, takže Ti odkaz nedám. Myslím, že se jednalo o nějaký deník člověka, který popisoval, co zažil, nebo rozhovory, které vedl. Exatně už nevím. V žádném případě se nejednalo o člověka, který by si z těchto věcí dělal legraci. Mně utkvělo v paměti jádro věci - Bůh je s Tebou, a tu myšlenku si pamatuji. Podobných příběhů existuje více, např. kněží dávali takový "poslední rozhovor" těm, kteří tam stáli s nimi nebo mluvili s těmi, kdo byli "opodál" a přežili.log napísal:A ja sa Ta pytam, odkial si sa to dozvedela ? To ten knaz povedal nacistickym strazcom - prepacte, ale zjavil sa mi Boh a musim o tom napisat pribeh, mozete mi dat hodinku casu, ja si odskocim, napisem o tom knizku a potom sa vratim a vy mi mozete strelit gulku do hlavy ?
Ve svém příspěvku, na který reaguješ, pronáším monolog a úvahu nad vírou člověka a nad svalováním viny na Boha. Ten komentář v závěru předkládá částečné odpovědi, se kterými souzním, a ke kterým dospěli lidé, kteří si víru zachovali. Není v tom žádná neúcta k těm, kteří víru ztratili. To já posuzovat nebudu. Můj komentář je celý zde:
Příběh Adama a Evy se svalováním viny na Boha je dobře popsaný a neustále pokračující. Žena nepřiznala svou vinu, ale obvinila hada. Adam svou vinu taktéž nepřijal a obvinil ženu, kterou mu dal Bůh. Tato obvinění v konečném důsledku padají na Boha. A děj se stále opakuje nejen v dobách tragických, kdy se lidé opravdu ptali: "Bože, proč/kde jsi?", ale i v dobách lehčích, kdy lidé ztratí víru třeba kvůli tomu, že jim Bůh nedá to, co chtějí. To není ironie ani výsměch, poněvadž jsem sama byla v pozici, kdy se Bůh "odmlčel". Nebyla to Jeho vina, bylo to mým přístupem k Němu. To tu ale nechci teď rozebírat, možná někdy jindy. Uvěřila bych v té době Bohu, kdyby mi dal odpověď, proč se staly v mém životě tragické události?Lída Rohalová napísal:Že na Boha svádějí vinu lidé věřící, mě nepřekvapuje. Překvapuje mne spíše to, že na Boha svalují vinu lidé nevěřící, kteří v Něho nevěří, to je zajímavý jev. Adam s Evou svedli na Boha vinu jako první, Job pro slovíčka také daleko nechodil, lidé v různých biblických i dnešních dobách se ptají: "Bože, proč?" Legitimní otázka. Jenže málokdy je na ni odpověď, a tak zbývá pouze víra, vždyť vírou lidé "přemáhali svět". V koncentračním táboru se objevil nápis: "Věřím v Boha, i když mlčí." Jeden kněz se ptal Boha, když čekal s ostatními v řadě na popravu: "Bože, kde jsi?" A Bůh mu odpověděl: "Jsem zde a čekám v řadě."
Mám mezi ateisty přátele. Nedávno jsem s ateisty i agnostiky strávila víkend, bylo nás jen pár, ale bylo to moc fajn. Diskuse byly velmi intenzivní. Skutečná diskuse je úplně něco jiného než anonymní "pokec" na internetu.
Pokud by Ti Bůh vysvětlil, proč se staly konkrétní události ve Tvém životě, proč nevyslyšel Tvé modlitby, uvěřil bys Mu?
Adam s Evou svalovali vinu na Boha, ale oni byli "věřící". Nevěří-li ateista v Boha, proč má potřebu vinit Ho ze svých problémů či o neexistující bytosti diskutovat?
Není to snaha dokázat Prečo to už neplatí?

Není "prečoneplatismus" spíš doménou ateismu? Tento termín nevymysleli křesťané, ale Ty.
Ateista sa nezaobera Bohom, ale myslienkou (ideou) Boha. Ide o myslienkovy sled. Existuje Boh ? Ak ano, potom stale dopusta zlo a utrpenie. Je teda bud sam zlomyselny alebo je neschopny. Ak vsak teoria hovori o Bohu vsemocnom a dobromyselnom, potom dochadza k logickemu rozporu. Nemoze byt zaroven zlomyselny aj dobromyselny. Nemoze byt vsemocny aj neschopny. Takze je tu logicky rozpor, preto myslienka o Bohu nedava zmysel a tato teoria je neplatna.Lída Rohalová napísal: ↑08 Aug 2018, 10:36 Nevěří-li ateista v Boha, proč má potřebu vinit Ho ze svých problémů či o neexistující bytosti diskutovat?
Z pohladu ateizmu, niektore rady Biblie su uzitocne, niektore skodlive. Ateista to posudzuje skusenostami a premyslanim. Napriklad z mojho pohladu rady Jezisa su uplne katastofalne, skodlive a nebezpecne pre bezny zivot. To vedia aj vsetky cirkve a preto ich v tichosti obchadzaju. Rady Pavla su celkom ok az na niektore excesy. Mojzisovske rady su v principe tiez ok, trochu vyhrotene, ale v principe vedene k vitaznemu a naplnenemu zivotu. Preco mnnohe veci neplatia je otazka zdraveho rozumu. V krestanstve je dovod, preco veci neplatac, mimo zdravy rozum, v oblasti mytu a hladai magickych casovych rozhrani.Lída Rohalová napísal: ↑08 Aug 2018, 10:36 Není to snaha dokázat Prečo to už neplatí?
Není "prečoneplatismus" spíš doménou ateismu? Tento termín nevymysleli křesťané, ale Ty.
Dovolim si aplikovat zaujimavu teoriu kyvadla ktoru som pocul od W Veitha ale pouzijem ju inak. Ak Mojzis vychylil kyvadlo na jednu stranu, muselo sa zakonite raz prehupnut do ineho extremu, co sa prejavilo v uceni Jezisa. Rovnovazny stav je vsak niekde uprostred.log napísal: ↑08 Aug 2018, 18:30 Napriklad z mojho pohladu rady Jezisa su uplne katastofalne, skodlive a nebezpecne pre bezny zivot. To vedia aj vsetky cirkve a preto ich v tichosti obchadzaju. Rady Pavla su celkom ok az na niektore excesy. Mojzisovske rady su v principe tiez ok, trochu vyhrotene, ale v principe vedene k vitaznemu a naplnenemu zivotu.
-
- Dátum registrácie: 26 Jan 2016, 18:25
Někdy může být ten rozpor jen v našich hlavách. Černobílé konstatování není řešením, ono nepřipouští "třetí" možnost. Další možností může být i naše nevědomost, neschopnost zdánlivý rozpor správně uchopit.log napísal: ↑08 Aug 2018, 15:54 Ateista sa nezaobera Bohom, ale myslienkou (ideou) Boha. Ide o myslienkovy sled. Existuje Boh ? Ak ano, potom stale dopusta zlo a utrpenie. Je teda bud sam zlomyselny alebo je neschopny. Ak vsak teoria hovori o Bohu vsemocnom a dobromyselnom, potom dochadza k logickemu rozporu. Nemoze byt zaroven zlomyselny aj dobromyselny. Nemoze byt vsemocny aj neschopny. Takze je tu logicky rozpor, preto myslienka o Bohu nedava zmysel a tato teoria je neplatna.
Isteze moze ist o omyl. Mozno existuje tretia moznost. Mozno existuje nieco, co nevidime. Ak sa cosi take objavi, zamyslime sa nad tym. No zatial sa nic take neobjavilo, takze nema zmysel sa zaoberat hypotetickou tretou moznostou.ambassador napísal: ↑09 Aug 2018, 04:37 Někdy může být ten rozpor jen v našich hlavách. Černobílé konstatování není řešením, ono nepřipouští "třetí" možnost. Další možností může být i naše nevědomost, neschopnost zdánlivý rozpor správně uchopit.
-
Ano, jistě, znám myšlenkový sled ateismu, protože jsem měla stejné schéma přemýšlení. I když mužský a ženský svět myšlení se odlišuje i v oblasti přemýšlení o víře.log napísal: ↑08 Aug 2018, 15:54Ateista sa nezaobera Bohom, ale myslienkou (ideou) Boha. Ide o myslienkovy sled. Existuje Boh ? Ak ano, potom stale dopusta zlo a utrpenie. Je teda bud sam zlomyselny alebo je neschopny. Ak vsak teoria hovori o Bohu vsemocnom a dobromyselnom, potom dochadza k logickemu rozporu. Nemoze byt zaroven zlomyselny aj dobromyselny. Nemoze byt vsemocny aj neschopny. Takze je tu logicky rozpor, preto myslienka o Bohu nedava zmysel a tato teoria je neplatna.Lída Rohalová napísal: ↑08 Aug 2018, 10:36 Nevěří-li ateista v Boha, proč má potřebu vinit Ho ze svých problémů či o neexistující bytosti diskutovat?
Na školním srazu ze základky jsem se dostala do hovoru s věřící spolužačkou adventistkou, kde jsem se jí vyptávala na různé věci a ona mi odpovídala. Já to nehodnotím negativně, to vůbec ne, chci jen podotknout, že každá odpověď vyvolávala další otázky. Vím, že i jako ateistka jsem "rozmlouvala s Bohem" a obviňovala jsem ho z různých věcí. Zjistila jsem, že v této zkušenosti nejsem sama, a nebyly to jen ženy, ale i muži. Proto jsem se ptala na otázku, na kterou jsi odpovídal. Navíc u Tebe vidím o "Boží věci" velký zájem, i z toho důvodu jsem se ptala. Zájem diskutovat o Bohu je u ateistů obecně velký a mě tento fenomén fascinuje. Nic z toho, co píšu, nemyslím ironicky.
Ze zkušenosti vím, že je-li na nějaké akci vedle sebe ateista a křesťan, většinou ze strany ateisty dojde k iniciaci rozhovoru na téma Bůh.
Položím Ti znovu otázku ze svého předchozího komentáře:
Pokud by Ti Bůh vysvětlil, proč se staly konkrétní události ve Tvém životě, proč nevyslyšel Tvé modlitby, uvěřil bys Mu?
Píšeš, že kvůli logickému rozporu nedává myšlenka o Bohu smysl a že tato teorie je tedy neplatná. Myslím si, že když něco prohlásíš za neplatné, neznamená to, že to neplatné je. Já to vidím odlišně.
To neviem. Je to hypoteticka otazka, na take neviem odpovedat.Lída Rohalová napísal: ↑10 Aug 2018, 22:50 Položím Ti znovu otázku ze svého předchozího komentáře:
-
Kto je prítomný
Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 1 neregistrovaný