BOŽIE MENO
-
- Dátum registrácie: 01 Apr 2017, 11:56
- Kontaktovať používateľa:
Re: BOŽIE MENO
Dušan Seberíni ospravedlňujem sa za to chybné y v tvojom priezvisku.
Prestaň už s tým watchtowerovskym duchom, povýšeneckým správaním a odsuzovaním Svedkov Jehovových. Keď máš nejaké vecné výhrady ku komukoľvek, tak ich napíš, ale nerob hlúpe vyhlásenia voči iným ľuďom bez vecnej argumentácie a uvedom si aj to, že to čo učí jeden človek tomu ten druhý automaticky tak isto veriť nemusí. K čomu sú takéto tvoje prázdne vyhlásenia dobré ? Ponižuješ sa takýmto správaním predovšetkým ty sám. Nemusíš predsa urážať všetkých SJ len preto, že máš z nich komplexy a nechceš, aby ťa s nimi ľudia spájali. Skús teda nabudúce viac vyvyšovať meno Najvyššieho Boha Jehovu a ním aj jeho Syna Ježiša Krista a usiluj sa o pokoj s každým človekom. Nepíš o SJ hlúposti. SJ jednoznačne veria v to, že je Otec Boh JHVH večným a všemohúcim Bohom od ktorého je všetko. Preklad slov na neurčitý čas má svoje opodstatnenie. Keby si čítal k danej veci vysvetlenie priamo od SJ vedel by si to.
Skús prosím nabudúce preukázať viac múdrosti aj duchovnosti v súlade so slovami zapsanymi u Jakuba 3 kap. 17,18 versi pozri aj kontext od 13 versu. Niekedy je viac horlivosti ako lásky aj na škodu a ver mi Dušan veľmi dobre viem o čom píšem. Tiež som len smrteľným a hriesnym človekom. Pokoj s tebou. Želám ti veľa požehnaní a milosrdenstva od nášho milujúceho nebeského Otca skrze nášho Pána Ježiša Krista.
Žijem inak na Slovensku kúsok od hraníc s CR. Otca mám z Moravy matku zo Slovenska.
Prestaň už s tým watchtowerovskym duchom, povýšeneckým správaním a odsuzovaním Svedkov Jehovových. Keď máš nejaké vecné výhrady ku komukoľvek, tak ich napíš, ale nerob hlúpe vyhlásenia voči iným ľuďom bez vecnej argumentácie a uvedom si aj to, že to čo učí jeden človek tomu ten druhý automaticky tak isto veriť nemusí. K čomu sú takéto tvoje prázdne vyhlásenia dobré ? Ponižuješ sa takýmto správaním predovšetkým ty sám. Nemusíš predsa urážať všetkých SJ len preto, že máš z nich komplexy a nechceš, aby ťa s nimi ľudia spájali. Skús teda nabudúce viac vyvyšovať meno Najvyššieho Boha Jehovu a ním aj jeho Syna Ježiša Krista a usiluj sa o pokoj s každým človekom. Nepíš o SJ hlúposti. SJ jednoznačne veria v to, že je Otec Boh JHVH večným a všemohúcim Bohom od ktorého je všetko. Preklad slov na neurčitý čas má svoje opodstatnenie. Keby si čítal k danej veci vysvetlenie priamo od SJ vedel by si to.
Skús prosím nabudúce preukázať viac múdrosti aj duchovnosti v súlade so slovami zapsanymi u Jakuba 3 kap. 17,18 versi pozri aj kontext od 13 versu. Niekedy je viac horlivosti ako lásky aj na škodu a ver mi Dušan veľmi dobre viem o čom píšem. Tiež som len smrteľným a hriesnym človekom. Pokoj s tebou. Želám ti veľa požehnaní a milosrdenstva od nášho milujúceho nebeského Otca skrze nášho Pána Ježiša Krista.
Žijem inak na Slovensku kúsok od hraníc s CR. Otca mám z Moravy matku zo Slovenska.
-
- Dátum registrácie: 01 Apr 2017, 11:56
Dušan rovnako hlúpo komentujes aj preklad slov 2 Moj. 3:14 v preklade Nového sveta. Pozeral si už vysvetlenie k tomuto spôsobu prekladu od SJ. Obzvlášť hlúpe je od teba v tejto veci kohokoľvek kritizovať, keď v tebou revidovanom Roháčovom preklade sám dané slová prepisujes s rovnakými chybami, ktoré vyčítaš ako chybu iným predkladateľom. Je teda od teba pekné, že si miesto Hospodina správne preložil JeHoVaH, ale mohol si urobiť aj viac pokiaľ vieš, že sú v tomto preklade chybne preložené aj iné slová a vety.
Pro Dušana Seberíni:
Nedělám úmyslné podvrhy.
Spojitost Ježíšova výroku spojuji s Exodem 3,14 , ne 3,15
Ověřil jsem si, že v hebrejštině je ve verši 15 JHVH, (slovo anokij/anij , které znamená ,,já" tam není, sloveso má vlastní tvar pro 1. osobu jednotného čísla ) Ano Ježíš neříkal podle přeloženého záznamu stejná slova jako Bůh v Exodu 3,15
A nemám ani problém s tím, že tetragram s dnešním pravděpodobným fonetickým zněním je lepší překlad, než Hospodin.
Mě ale opravdu přijde, že Ježíšova odpověď v Markovi 14,62 je Ježíšova vědomá narážka na proslov, který všichni farizeové znali.
Dokonce si myslím, že v tu chvíli promluvil skrze Ježíše sám Otec a vydal tak svědectví. Protože Ježíš jinde sám píše, že činí a mluví slova toho, který ho poslal.
Nevím jak jinak si to vykládáš ty.
Stejnou narážku z úst Ježíše můžeme najít ještě v:
Marek 13,6
Marek 14,62 ( mnou citovaný text)
Jan 4,26
Jan 6,20
Jan 8,58
Někdy tam ČEP přidává slovo ,,to", které ale v originále není a tak nám to v češtině moc nedává smysl.
Já jsem (to),ten mluvící k tobě
Já jsem (to) nebojte se
Ale stojím si za tou otázkou: Co by asi SJ udělali kdyby tam stáli místo židovské rady oni?
A Dušane podívej na sebe, jak tě to vytočilo, když jsi četl, že jsem spojil Ježíšova slova s textem o který opíráš víru v jediné jméno jediného Boha. Možná by ses nahněval i na Ježíše, že se tam rouhá.
Možná být já horlivým židem tak se nahněvám také, že je to rouhání a opovážlivost.
Neudělejme nikdo tu chybu, kterou udělal Boží lid Izrael - svými důrazy na části bible přebili to, že ,,písma svědčí o Ježíši" (Jan 5,39)
Připadá mi, že právě nauka o Božím jménu JEHOVA se v některých lidech a organizacích zvrhává právě do toho extrému, že kvůli tomu odsouvá Ježíše Krista a Ježíš Kristus se jim pak nestává kamenem uhelným, ale kamenem úrazu/ skálou pádu.
(Žalmy 118, 22; Matouš 21, 42; Marek 12,10; Lukáš 20,17; Skutky 4,11; 1 Petr 2,7-8)
P.S. reagoval jsi na mé reagování na Karola Schneidera, který reagoval na Mikima, který reagoval na mě.
DD
Podle mě zbytečná motanice.
Nedělám úmyslné podvrhy.
Spojitost Ježíšova výroku spojuji s Exodem 3,14 , ne 3,15
Ověřil jsem si, že v hebrejštině je ve verši 15 JHVH, (slovo anokij/anij , které znamená ,,já" tam není, sloveso má vlastní tvar pro 1. osobu jednotného čísla ) Ano Ježíš neříkal podle přeloženého záznamu stejná slova jako Bůh v Exodu 3,15
A nemám ani problém s tím, že tetragram s dnešním pravděpodobným fonetickým zněním je lepší překlad, než Hospodin.
Mě ale opravdu přijde, že Ježíšova odpověď v Markovi 14,62 je Ježíšova vědomá narážka na proslov, který všichni farizeové znali.
Dokonce si myslím, že v tu chvíli promluvil skrze Ježíše sám Otec a vydal tak svědectví. Protože Ježíš jinde sám píše, že činí a mluví slova toho, který ho poslal.
Nevím jak jinak si to vykládáš ty.
Stejnou narážku z úst Ježíše můžeme najít ještě v:
Marek 13,6
Marek 14,62 ( mnou citovaný text)
Jan 4,26
Jan 6,20
Jan 8,58
Někdy tam ČEP přidává slovo ,,to", které ale v originále není a tak nám to v češtině moc nedává smysl.
Já jsem (to),ten mluvící k tobě
Já jsem (to) nebojte se
Ale stojím si za tou otázkou: Co by asi SJ udělali kdyby tam stáli místo židovské rady oni?
A Dušane podívej na sebe, jak tě to vytočilo, když jsi četl, že jsem spojil Ježíšova slova s textem o který opíráš víru v jediné jméno jediného Boha. Možná by ses nahněval i na Ježíše, že se tam rouhá.
Možná být já horlivým židem tak se nahněvám také, že je to rouhání a opovážlivost.
Neudělejme nikdo tu chybu, kterou udělal Boží lid Izrael - svými důrazy na části bible přebili to, že ,,písma svědčí o Ježíši" (Jan 5,39)
Připadá mi, že právě nauka o Božím jménu JEHOVA se v některých lidech a organizacích zvrhává právě do toho extrému, že kvůli tomu odsouvá Ježíše Krista a Ježíš Kristus se jim pak nestává kamenem uhelným, ale kamenem úrazu/ skálou pádu.
(Žalmy 118, 22; Matouš 21, 42; Marek 12,10; Lukáš 20,17; Skutky 4,11; 1 Petr 2,7-8)
P.S. reagoval jsi na mé reagování na Karola Schneidera, který reagoval na Mikima, který reagoval na mě.

Podle mě zbytečná motanice.
ambassador napísal:Jestli jsem to správně pochopil, tak podle tvého vysvětlení byla doba, kdy Kristus před stvořením světa neexistoval?mikim napísal:omlouvám se bude to delší...ambassador napísal:Jak tomu každý z nás vlasně věříme, rozumíme? Je jeden Bůh? Je trojjediný Bůh? Je dvojjediný Bůh? Je Bůh jeden a Kristus je kdo? Duch svatý, je Bůh, nebo vliv?
...Je jeden Bůh?
...Je Bůh jeden a Kristus je kdo?
Kristus je Syn Boží. Je zajedno se svým Otcem. Není to jakási druhá osoba božství. Ježíš není součást dvojjediného ani trojjediného Boha, je ten, který byl fyzickou osobou jako člověk zde na zemi. Nikde není psáno, že by byl Ježíš duch (třeba už předtím v nebi), jako je jeho Otec duch.
Jestli, podle této nauky, ten jeden bůh je ve všech věcech absolutní, nač ještě druhý a třetí, kteří jsou také absolutní. Jelikož hovoří bible o Otci a Synu, pak podle této nauky zde není žádný skutečný Otec a Syn. Oni hrají pouze takovou roli – jakože. Tzn. oni hrají divadlo.
7 Ale samého sebe zmařil, způsob služebníka přijav, podobný lidem učiněn.
Jestli On tvrdil, že „sám od sebe nemůže nic činit“, pak neřekl plnou pravdu.
Přísloví 8x22: Hospodin měl mne při počátku cesty své, před skutky svými, přede všemi časy.
Jan 1x1-3: Na počátku bylo Slovo, to Slovo bylo u Boha, to Slovo /pozn.Syn Boží/ bylo Bůh, To bylo na počátku u Boha. Všechno povstalo skrze něj/B21/ a bez něho nepovstalo nic co jest. /pozn. pokud bez Ježíše nepovstalo nic co jest, je jasné, že musel být u celého tvoření!!
Jan 1x14: A Slovo/pozn.zde již Ježíš/ se stalo tělem a přebývalo mezi námi. Spatřili jsme jeho slávu, slávu, jakou má od Otce jednorozený Syn, plný milosti a pravdy.
Shrnutí:
Ježíš byl v nebi zplozen jako Boží Syn, byl ve všem zajedno se svým Otcem, přesto věřím, že jen Otec je jediný vládnoucí Bůh na nebi i na zemi, Otec spolu se Synem stvořili tento svět, na něm byl Ježíš podruhé svým Otcem zplozen v Marii a byl zde na zemi 100% člověkem s božským původem, ale jako Bůh by na zemi nemohl zemřít, protože Bůh nemůže zemřít! Svou smrtí vykoupil člověka z hříchu ( a nejen) a nyní je v nebi spolu se svým Otcem, kde opět získal svou slávu (boží) a přimlouvá se za nás u Otce a odpouští naše vyznané hříchy + probíhá tříbicí soud. Otec je nejvyšší a jediný Bůh, Syn je "nejvyšší" Pán (rovný s Bohem), v myšlení, jednání a skutcích jsou spolu zajedno. Jsou to ale jinak dvě odlišné bytosti.
O duchu svatém příště.
Ne Syn Boží byl podle mne zplozen poprvé někdy na věčnosti, dostal od Otce život, aby ho měl sám v sobě, neexistoval tudíž stejně se svým Otcem od úplného počátku, jak někteří věří, ale až od té doby co byl poprvé Otcem zplozen na věčnosti. A pak jej Otec mocí svého ducha svatého podruhé "počal" (zplodil) a jak to ve skutečnosti udělali "chlapi" to je tajemství, které nám jistě bude jednou zjeveno.
Viděl bych to tak (nebrat příliš vážně): Marie spala a byla přenesena "létajícím talířem" do mateřské lodi, kde ji odebrali vajíčko a oplodnili ho Boží spermiemi a výsledek vložili do jejího lůna a pak ji lét. talířem vrátili nazpět do postele, aniž by si něčeho všimla (dobrá bajka ne?), ale technicky vzato, proč ne?

Ovšem, jak se dostal či zmenšil nebeský Syn Boží do spermie to fakt nevím, to mi hlava nebere!

Žalm 2x7: Přednesu Hospodinovo rozhodnutí. On mi řekl: „Ty jsi můj syn, já jsem tě dnes zplodil. (pozn. tento verš je o 1000 let starší než když se Ježíš narodil (byl svým Otcem zplozen podruhé) v Marii.
Jan 5:26: Neboť jako Otec má život sám v sobě, tak dal i Synu, aby měl život sám v sobě.
1.Petrova 1x19-20:…nýbrž převzácnou krví Kristovou. On jako beránek bez vady a bez poskvrny byl k tomu předem vyhlédnut před stvořením světa a přišel kvůli vám na konci časů.
Micheáš 5x1: A ty, Betléme Efratský, ačkoli jsi nejmenší mezi judskými rody, z tebe mi vzejde ten, jenž bude vládcem v Izraeli, jehož je původ odpradávna, ode dnů věčných.
Lukáš 1x35: Anděl ji odpověděl: „Sestoupí na tebe Duch svatý a moc Nejvyššího tě zastíní, proto i tvé dítě bude svaté a bude nazváno Syn Boží.
Izaiáš 7x14: Proto vám dá znamení sám Panovník: Hle, dívka počne a porodí syna a dá mu jméno Immanuel (to je s námi je Bůh).
Jan 17x5: A nyní ty Otče, oslav mne svou slávou, kterou jsem měl u Tebe, dříve než byl svět.
Jan 17x24: Otče, chci, aby také ti, které jsi mi dal, byli se mnou tam, kde jsem já, ať hledí na mou slávu, kterou jsi mi dal, neboť jsi mě miloval již před založením světa.
Filipským 2x6-8: Způsobem bytí byl roven Bohu, a přece na své rovnosti nelpěl, nýbrž sám sebe zmařil (pozn.zřekl se všeho), vzal na sebe způsob služebníka, stal se jedním z lidí. A v podobě člověka 8 se ponížil, v poslušnosti podstoupil i smrt, a to smrt na kříži.
Jan 18x37: Pilát mu řekl: „Jsi tedy přece král?“ Ježíš odpověděl: „Ty sám říkáš, že jsem král. Já jsem se proto narodil a proto jsem přišel na svět, abych vydal svědectví pravdě. Každý, kdo je z pravdy slyší můj hlas.
Lukáš 4:43: Řekl jim: "Také ostatním městům musím zvěstovat Boží království, vždyť k tomu jsem byl poslán."
1.Timoteova 2x5-6: Je totiž jeden Bůh a jeden prostředník mezi Bohem a lidmi, člověk Ježíš Kristus, který dal sám sebe jako výkupné za všechny, jako svědectví v určený čas.
Římanům 8x3-4: Bůh učinil to, co bylo zákonu nemožné pro lidskou slabost /pozn.slabost těla/: „Jako oběť za hřích poslal svého vlastního Syna v těle, jako má hříšný člověk, aby na lidském těle odsoudil hřích, a aby tak spravedlnost požadovaná zákonem byla naplněna v nás, kteří se neřídíme svou vůlí/pozn.vůli těla/, ale vůli Ducha.
Jan 6x62: Co až uvidíš Syna člověka vystupovat tam, kde byl dříve?
Židům 13x8: Ježíš Kristus je tentýž včera i dnes i navěky.
-
- Dátum registrácie: 18 Apr 2016, 22:35
mikim napísal: 157-1400 AD Waldensian (that is, Vaudois) Bibles have the verse
Mikim si majster v sprostredkovaní kadečoho.mikim napísal:Kniha 1 Janova se jako taková nachází jen ve velmi málo řeckých rukopisech, které se dochovaly. Otázkou je, kdo to vymyslel a zda se to nachází v nějakém řeckém rukopisu, anebo to někdo dopsal (připsal) a kdy.
Každopádně to měli už Valdénští ve své Bibli od roku 157 n. l. po celou dobu a z ní (ale i z Textu receptu, kde to bylo uvedeno později od 2-3 vydání také na příkaz řk církve) čerpala i KJV 1611 a KB 1613, proto to mají uvedeno dodnes také celé. Je pozoruhodné, že když se to řk církvi hodí (v otázce Trojice) tak se odvolá klidně i na Valdénskou Bibli. Otázkou je odkud to měli Valdénští, z nějakého řeckého rukopisu nebo to někdo sám do jejich Bible dopsal, aby potvrdil smýšlené učení "o jednom Bohu ve třech osobách".
Ale keď prstami robíš Ctrl+C, očami skús kuknúť, čo si to skopíroval.
- Lebo dnes píše kdekto kadečo,
opisuje to hocikto pre hocikoho
a preposiela to ktokoľvek komukoľvek.
Takže:
- poznáš "valdénsku bibliu" ?
- vedel by si dať odkaz na "valdénsku bibliu"?
Takéto somáriny tu nepíš., lebo tým rapídne znižuješ svoje renomé.mikim napísal:Každopádně to měli už Valdénští ve své Bibli od roku 157 n. l. po celou dobu a z ní (ale i z Textu receptu, kde to bylo uvedeno později od 2-3 vydání také na příkaz řk církve) čerpala i KJV 1611 a KB 1613, proto to mají uvedeno dodnes také celé.
Valdes nie je dosť dobre historicky podchytený, ale je evidentné, že 3.lateránsky koncil (1179) sa zaoberal jeho učením.
Nie je známe, či tam Valdes bol prítomný, ale zachoval sa úhrn vierovyznania. Ten pochádza z roku 1180.
Teda iste uznáš, že "valdénska bible z roku 157" je bubákovinové spravodajstvo...
The old Waldensian liturgy which they used in their services down through the centuries contained "texts of Scripture of the ancient Version called the Italick." (Allix, Churches of Piedmont, 1690, p. 37.) Stará valdská liturgie, kterou používali ve svých službách po staletí, obsahovala "texty Písma staré verze nazvané Italic". (Allix, kostely v Piemontu, 1690, s. 37.)
The Reformers held that the Waldensian Church was formed about 120 A. D., from which date on, they passed down from father to son the teachings they received from the apostles. The Latin Bible, the Italic, was translated from the Greek not later than 157 A. D. (Scrivener's Introduction, Vol. 2, p. 43.) We are indebted to Beza, the renowned associate of Calvin, for the statement that the Italic Church dates from 120 A. D. (Reformátoři uváděli, že Waldensian církev vznikla kolem roku 120 A.D., odkud pocházeli od otce k synovi, které jim učili od apoštolů. Latinská Bible, kurzíva, byla přeložena z řeckého nejpozději do roku 157 nl (Scrivenerův úvod, díl 2, s. 43.) Jsme zadluženi Beza, proslulému kolegovi Calvinovi, za výrok, Od 120. let).
Celé k prostudování zde:
http://www.giveshare.org/library/bible/ ... bible.html
Zde je Bible (texty) Waldenských opět citována a spojována s rokem 120 n.l.:
http://www.angelfire.com/la2/prophet1/a ... sions.html
...Takže:
Přímo odkaz na Bibli Valdénských na internetu asi nenajdeš to spíš někde uzamčenou v archívu a byly to Bible Old Latin a Italic Bible z r. 150-157 n.l., které obsahovaly přijatý text (TR).
Pokud umíš Francouzsky a latinsky...
Valdénská Bible "="dá se považovat za ní Olivetan Bible 1535, Olivetan byl jeden z nejznámnějších pastýřů Valdénského údolí, příbuzný Calvina a přeložil NZ do francoužštiny, později Calvin vydal její 2 vydání a stala se základem Ženevské Bible v angličtině a z ních vycházela i KJV1611.
některé knihy z ní jsou přístupné k přečtení francouzsky zde (1 Janova v tom odkazu není zpřístupněna):
http://o-logos.com/bible-olivetan-1535.html
Bible je ke stažení v PDF i zde:
http://o-logos.com/doc-site-web/bible%2 ... 201535.pdf
celá Bible Olivetan je k prohlížení i zde:
https://archive.org/stream/BibleOliveta ... 1/mode/2up
A podle Calvína bylo v 1. Janově 5.7,8 v textech Valdénských (které obdrželi v roce 120 n.l. od Syrských misionářů) uvedeno celé znění jako je dnes uvedeno v KB či KJV.
Valdénští jako takoví nevznikli až kolem roku 1100, kdy je o nich první zmínka, ale existovali už min. od roku +-100 n. l., jinak by se nemluvilo o textech (Bibli) Valdénských z roku (120) nebo 157 n.l.
http://www.chick.com/ask/articles/1john57.asp
Já dnes ale i přes všechny nálezy, kterých je ovšem jen velmi málo, kde je uveden celý text 1 Janové 5. 7,8 nevěřím jako casd, že na nebi jsou tři (kteří tam vládnou) Otec, Syn a Duch Svatý:
Early manuscript evidence that exists for I John 5:7,8
Early church writers that used it:
Cyprian 200 - 258 AD. "The Lord says, 'I and the Father are one;' and again it is written of the Father, and of the Son, and of the Holy Spirit, 'And these three are one'." If Cyprian quotes I John 5:7 from his Bible in 200• 258 AD, it must be a valid reading. His Bible was copied from an older manuscript containing this verse.
Cyprian lived only 100 years after John wrote the book of I John. Cyprian would have had access to the original manuscript to check.
• Priscillian 350 AD, a Spanish bishop quotes I John 5:7,8.
• Idacius Clarus 360 AD, who opposed Priscillian quotes it.
• Varimadum 380 AD.
• Cassiodorus 485 AD.
• Cassian 435 AD.
• Victor Vita 489 AD.
• Jerome 450 AD.
• Fulgentius 533 AD.
• Ps. Vigilius 484 AD.
• Ansbert 660 AD.
Early bible versions that include it:
Old Syriac 170 AD.
Old Latin 200 AD, in North Africa and Italy.
Italic 4th and 5th century. – Italic • Monacensis 7th century.
Italic • Speculum 9th century.
Latin Vulgate 4th, 5th century.
Greek miniscule manuscripts that include it:
• 221 in the 10th century.(variant).
• 88 in the 12th century.(margin).
• 629 in the 14th century.(Ottobanianus)
• 429 in the 14th century (margin).
• 636 in the 15th century. (margin).
• 61 in the 16th century.(Codex Montfortianus)
• 918 in the 16th century. (an Escorial ms).
• 2318 (a Bucharest manuscript).
Early writings:
Liber Apologeticus 350 AD. Council of Carthage 415 AD.
Zdroj:
http://www.defendproclaimthefaith.org/1 ... eaven.html
CASD dnes věří na tři individuální Boží osoby: Otce, Syna a Ducha Svatého, kteří mají každý své vědomé já, zatímco řkc. věří na jednoho Boha ve třech osobách.
Já věřím na jednoho nejvyššího Boha Otce a jednoho nejvyššího Pána Ježíše Krista. Nevěřím na žádného dalšího, ducha svatého jako nějakou další třetí osobu Boží či třetího Boha. Duch je síla a moc vycházející z Otce nebo Syna, proto je tento duch nazýván jako duch Hospodinův nebo jindy jako duch Kristův, přičemž Otec má jiného ducha vycházejícího z něj než Ježíš, který také posílá svého ducha. Takže už jen tady máme dva různé vycházející duchy. A Písmo mluví dokonce o sedmi duchů Božích ve Zjevení. Proto žádný duch Boží netvoří spolu s Otce a Synem smýšlenou trojici.
Zjevení Janovo 4:5 Od trůnu šlehaly blesky a dunělo hromobití; před trůnem hořelo sedm světel - to je sedmero duchů Božích;
The Reformers held that the Waldensian Church was formed about 120 A. D., from which date on, they passed down from father to son the teachings they received from the apostles. The Latin Bible, the Italic, was translated from the Greek not later than 157 A. D. (Scrivener's Introduction, Vol. 2, p. 43.) We are indebted to Beza, the renowned associate of Calvin, for the statement that the Italic Church dates from 120 A. D. (Reformátoři uváděli, že Waldensian církev vznikla kolem roku 120 A.D., odkud pocházeli od otce k synovi, které jim učili od apoštolů. Latinská Bible, kurzíva, byla přeložena z řeckého nejpozději do roku 157 nl (Scrivenerův úvod, díl 2, s. 43.) Jsme zadluženi Beza, proslulému kolegovi Calvinovi, za výrok, Od 120. let).
Celé k prostudování zde:
http://www.giveshare.org/library/bible/ ... bible.html
Zde je Bible (texty) Waldenských opět citována a spojována s rokem 120 n.l.:
http://www.angelfire.com/la2/prophet1/a ... sions.html
...Takže:
Přímo odkaz na Bibli Valdénských na internetu asi nenajdeš to spíš někde uzamčenou v archívu a byly to Bible Old Latin a Italic Bible z r. 150-157 n.l., které obsahovaly přijatý text (TR).
Pokud umíš Francouzsky a latinsky...

Valdénská Bible "="dá se považovat za ní Olivetan Bible 1535, Olivetan byl jeden z nejznámnějších pastýřů Valdénského údolí, příbuzný Calvina a přeložil NZ do francoužštiny, později Calvin vydal její 2 vydání a stala se základem Ženevské Bible v angličtině a z ních vycházela i KJV1611.
některé knihy z ní jsou přístupné k přečtení francouzsky zde (1 Janova v tom odkazu není zpřístupněna):
http://o-logos.com/bible-olivetan-1535.html
Bible je ke stažení v PDF i zde:
http://o-logos.com/doc-site-web/bible%2 ... 201535.pdf
celá Bible Olivetan je k prohlížení i zde:
https://archive.org/stream/BibleOliveta ... 1/mode/2up
A podle Calvína bylo v 1. Janově 5.7,8 v textech Valdénských (které obdrželi v roce 120 n.l. od Syrských misionářů) uvedeno celé znění jako je dnes uvedeno v KB či KJV.
Valdénští jako takoví nevznikli až kolem roku 1100, kdy je o nich první zmínka, ale existovali už min. od roku +-100 n. l., jinak by se nemluvilo o textech (Bibli) Valdénských z roku (120) nebo 157 n.l.
http://www.chick.com/ask/articles/1john57.asp
Já dnes ale i přes všechny nálezy, kterých je ovšem jen velmi málo, kde je uveden celý text 1 Janové 5. 7,8 nevěřím jako casd, že na nebi jsou tři (kteří tam vládnou) Otec, Syn a Duch Svatý:
Early manuscript evidence that exists for I John 5:7,8
Early church writers that used it:
Cyprian 200 - 258 AD. "The Lord says, 'I and the Father are one;' and again it is written of the Father, and of the Son, and of the Holy Spirit, 'And these three are one'." If Cyprian quotes I John 5:7 from his Bible in 200• 258 AD, it must be a valid reading. His Bible was copied from an older manuscript containing this verse.
Cyprian lived only 100 years after John wrote the book of I John. Cyprian would have had access to the original manuscript to check.
• Priscillian 350 AD, a Spanish bishop quotes I John 5:7,8.
• Idacius Clarus 360 AD, who opposed Priscillian quotes it.
• Varimadum 380 AD.
• Cassiodorus 485 AD.
• Cassian 435 AD.
• Victor Vita 489 AD.
• Jerome 450 AD.
• Fulgentius 533 AD.
• Ps. Vigilius 484 AD.
• Ansbert 660 AD.
Early bible versions that include it:
Old Syriac 170 AD.
Old Latin 200 AD, in North Africa and Italy.
Italic 4th and 5th century. – Italic • Monacensis 7th century.
Italic • Speculum 9th century.
Latin Vulgate 4th, 5th century.
Greek miniscule manuscripts that include it:
• 221 in the 10th century.(variant).
• 88 in the 12th century.(margin).
• 629 in the 14th century.(Ottobanianus)
• 429 in the 14th century (margin).
• 636 in the 15th century. (margin).
• 61 in the 16th century.(Codex Montfortianus)
• 918 in the 16th century. (an Escorial ms).
• 2318 (a Bucharest manuscript).
Early writings:
Liber Apologeticus 350 AD. Council of Carthage 415 AD.
Zdroj:
http://www.defendproclaimthefaith.org/1 ... eaven.html
CASD dnes věří na tři individuální Boží osoby: Otce, Syna a Ducha Svatého, kteří mají každý své vědomé já, zatímco řkc. věří na jednoho Boha ve třech osobách.
Já věřím na jednoho nejvyššího Boha Otce a jednoho nejvyššího Pána Ježíše Krista. Nevěřím na žádného dalšího, ducha svatého jako nějakou další třetí osobu Boží či třetího Boha. Duch je síla a moc vycházející z Otce nebo Syna, proto je tento duch nazýván jako duch Hospodinův nebo jindy jako duch Kristův, přičemž Otec má jiného ducha vycházejícího z něj než Ježíš, který také posílá svého ducha. Takže už jen tady máme dva různé vycházející duchy. A Písmo mluví dokonce o sedmi duchů Božích ve Zjevení. Proto žádný duch Boží netvoří spolu s Otce a Synem smýšlenou trojici.
Zjevení Janovo 4:5 Od trůnu šlehaly blesky a dunělo hromobití; před trůnem hořelo sedm světel - to je sedmero duchů Božích;
Vo vlakne "BOZIE MENO" ste si polozili nezmyselnu otazku, preto na nu neviete najst odpoved. Pytate sa na meno, ako keby meno bola nejaka objektivna skutocnost. Meno ale nie je ziadna objetivna skutocnost, iba symbolicke jazykove oznacenie vytvorene umelo za ucelom rozlisovania. To, ci veci maju alebo nemaju nejake meno je lubovolne rozhodnutie, podla toho, ci im meno dame alebo nedame, ale nezavisi to na veci samej. Veci nevznikaju a nejestvuju s menom, ale menom sa im dava. Clovek sa rodi bez mena a meno sa mu dava od inych. Pes sa adoptuje bez mena a meno sa mu dava inych. Farba existuje bez mena a meno sa jej dava. Potom existuje prakticky nekonecne vela inych veci, kde rozlisovanie nie je potrebne a v takom pripade sa nikto netrapi vymyslanim mena. Ked leti ponad vas lastovicka, nezastavite sa predsa a nepytate sa ake je jej meno, pretoze to je nezmyselna otazka, ziadne meno nie je potrebne a preto neexistuje. Ani sa netrapite otazkou, ake je meno pavuka, ktoreho mate v rohu nad postelou. Ak chcete, meno mu mozte dat, ak nie, tak proste ziadne nema. A potom existuju veci tak jednoznacne urcene ze im meno nie je potrebne vobec davat, pretoze kazdy vie o co ide. Napriklad slnko - nepytate sa, ako sa vola, pretoze existuje iba jedno a je jasne, ze ked sa hovori o slnku, nemoze to byt nic ine. Podobne v pripade predstavy boha, pokial sa o nom hovori vo vnutri urcitej kultury (napr. zidovskej, krestanskej, moslimskej...) je to predstava o jednoznacnej bytosti, preto nie je potrebne jej ziadne meno davat. Z toho dovodu sa v Biblii a v zidovskej tradicii ani meno vobec nevyskytuje alebo nevyslovuje, vo vacsine pripadov sa pouzivaju iba rozne privlastky, napriek tomu je vzdy uplne jasne o co ide. V pripade monoteistickych nabozenstiev totiz ziadne meno nie je potrebne a preto neexistuje. Potreba oznacit boha menom existuje iba v polyteizme za ucelom rozlisovania. Preto maju mena napriklad egyptski alebo grecki bohovia. Podla pribehu o Mojzisovi bol on sam Egyptan a teda polyteista. Pri horiacom kry bola pre neho otazka "ake je tvoje meno" prirodzena, pretoze predpokladal celu plejadu bohov a potreboval identifikovat, ktory konkretne z bohov na neho hovori. Napriek tomu vidime, ze sa ziadnej odpovede nedockal, pretoze proste monoteisticky boh ziadne meno nema.
Tak neuveriteľne jednoducho si vyvrátil Seberíniho rozprávky o božom mene. Palec hore. 

-
- Dátum registrácie: 18 Apr 2016, 22:35
Aká bola otázka?log napísal:Vo vlakne "BOZIE MENO" ste si polozili nezmyselnu otazku
Bohu sme meno nedali. On ho mal a nám ho oznámil:log napísal:To, ci veci maju alebo nemaju nejake meno je lubovolne rozhodnutie, podla toho, ci im meno dame alebo nedame, ale nezavisi to na veci samej.
Ja JeHoVaH, to je moje meno,
a nedám inému svojej slávy ani rytinám svojej chvály {Iz 42:8}
A Mojžiš povedal Bohu: Hľa, ja prijdem k synom Izraelovým a poviem im: Bôh vašich otcov ma poslal k vám. A keď mi povedia: Aké je jeho meno? Čo im poviem? A Bôh riekol Mojžišovi: SOM, KTORÝ SOM. A ďalej riekol: Takto povieš synom Izraelovým: SOM ma poslal k vám. A ešte riekol Bôh Mojžišovi:log napísal:Pri horiacom kry bola pre neho otazka "ake je tvoje meno" prirodzena, pretoze predpokladal celu plejadu bohov a potreboval identifikovat, ktory konkretne z bohov na neho hovori. Napriek tomu vidime, ze sa ziadnej odpovede nedockal, pretoze proste monoteisticky boh ziadne meno nema.
Takto povieš synom Izraelovým:
JeHoVaH,
Bôh vašich otcov, Bôh Abrahámov, Bôh Izákov a Bôh Jakobov,
ma poslal k vám.
Toto je moje meno na veky, a to je moja pamiatka z pokolenia na pokolenie. {Ex 3:13-15}
Ale práve preto som ťa postavil, aby som ti ukázal svoju moc,log napísal:V pripade monoteistickych nabozenstiev totiz ziadne meno nie je potrebne a preto neexistuje.
a aby rozprávali moje meno po celej zemi. {Ex 9:16}
Preto hľa, spôsobím to, aby už poznali tento raz, spôsobím to, aby poznali moju ruku a moju hrdinskú silu,
a poznajú, že moje meno je JeHoVaH. {Jr 16:21}
Lebo od východu slnca až po jeho západ je veľké moje meno medzi národami, a na každom mieste sa kadí a obetuje môjmu menu, a to čistý obetný dar obilný, lebo moje meno je veľké medzi národami, hovorí JeHoVaH Zástupov. {Mal 1:11}
Vysvětlení "jména-nejména" Božího v podání pisatele log má jistou obtíž. Bůh se totiž určitým způsobem sám pojmenovává, stává se oslovitelným (tedy pokud věříme, že Bůh existuje a zjevuje se lidem). V přikázáních zapovídá manipulace se svým jménem, Ježíš zjevuje jméno svého Otce lidem, v modlitbě Otče náš se modlíme "posvěť se jméno tvé..." a nalezli bychom mnohé další odkazy. Pokud na Božím jménu nezáleží, proč se tím Bible zabývá?
Kto je prítomný
Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 5 neregistrovaných