Čítal som a povzbudilo ma...

Diskusia o všetkom ostatnom.
admin
Administrátor
Dátum registrácie: 01 Jan 2015, 23:53
Kontaktovať používateľa:

Čítal som a povzbudilo ma...

Neprečítaný príspevok od používateľa admin »

Určite sa vám už stalo, že pri čítaní dobrej kresťanskej knihy vás zaujala nejaká myšlienka. Podeľte sa s ňou v tejto téme! Napíšte krátky citát, názov a autora knihy alebo článku. Možno, že osloví aj iných návštevníkov tohto fóra. ::reead::

Reader5

Re: Čítal som a povzbudilo ma...

Neprečítaný príspevok od používateľa Reader5 »

Ahojte.
Dlho som mal problém s čítaním novozákonných listov, hlavne Pavlových, z bežných prekladov - Roháček, Ekumenický, Evanjelický ...
Zdalo sa mi to dosť komplikované, až nezrozumiteľné, unikala mi myšlienka autora. Potom som ale objavil voľnejší preklad Nádej pre každého. Stal sa zázrak, dokázal som prečítať celý list (nejaký) na jeden raz a dokonca som mohol jasne sledovať, čo chce autor povedať a o čo mu ide. Ak sa mi nejaký verš nezdal, pozrel som si ho pre istotu v tých bežných prekladoch. Takže ak máte problém napr. s Pavlovými listami, vrele odporúčam Nádej pre každého.

man

Neprečítaný príspevok od používateľa man »

Musím sa priznať, že nemám veľmi rád adv. literatúru, pretože väčšinou tam ide o otvorené alebo skryté zdôrazňovanie našich dogiem. Nedávno som si však (ani neviem prečo) vzal do ruky tenkú knižku Jon Paulien: Nová setkání s Bohem. Hoci aj ten názov znie dosť nepútavo, začítal som sa do nej a musím povedať, že ma naozaj zaujala a nemal som pokoja, kým som ju nedočítal. Hoci som čakal, kedy sa už objavia známe témy (bez urážky - dôležitosť svätenia soboty, významné postavenie cirkvi asd či zdravý životný štýl), nič také sa tam neobjavilo. Práve naopak, autor veľmi dobre vystihol a zdôraznil podstatu evanjelia - Ježišovo dielo pre človeka. Tiež jasne poukázal na systematickú prácu P. Boha v záujme záchrany človeka, od stvorenia až do súčasnosti. Je tam pochopiteľným spôsobom napísané, to, čo by mal človek vedieť, aby rozumel Božiemu zámeru. Stojí za to prečítať si ju.

ambassador
Dátum registrácie: 26 Jan 2016, 18:25
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa ambassador »

Reader5 napísal:Ahojte.
Dlho som mal problém s čítaním novozákonných listov, hlavne Pavlových, z bežných prekladov - Roháček, Ekumenický, Evanjelický ...
Zdalo sa mi to dosť komplikované, až nezrozumiteľné, unikala mi myšlienka autora. Potom som ale objavil voľnejší preklad Nádej pre každého. Stal sa zázrak, dokázal som prečítať celý list (nejaký) na jeden raz a dokonca som mohol jasne sledovať, čo chce autor povedať a o čo mu ide. Ak sa mi nejaký verš nezdal, pozrel som si ho pre istotu v tých bežných prekladoch. Takže ak máte problém napr. s Pavlovými listami, vrele odporúčam Nádej pre každého.
Dokázal by jsi se podělit k jakému pochopení tě to přivedlo?

Reader5

Neprečítaný príspevok od používateľa Reader5 »

ambassador napísal:
Ambassador, dik za otazku.
Jedna z oblastí. v ktorej mi to pomohlo:
Priemerný adventista (ako napr. ja), nemá kompletnú predstavu o obsahu Pavlových listov, ale pozná len niektoré verše, ktoré cirkev používa na podporu tém, ktoré sú pre cirkev dôležité, napr. desatoro (Rim 7,12), sobota (Žid 4,9), desiatky (1 Kor, 9,14), zdravý životný štýl (1 Kor 6,19), alkohol (Ef 5,18) ...
Jednoducho, keď čítam štandardný preklad (Roháček, ekumenický), tak mi hneď pri čítaní naskakujú tieto naučené asociácie a bráni mi to pochopiť skutočný zamýšľaný význam.
Ale ak čítam ten parafrázovaný preklad, tam sa vlastne tie naučené znenia konkrétnych veršov nevyskytujú, takže môžem vnímať význam z iného pohľadu, a to ma obohacuje ...

ambassador
Dátum registrácie: 26 Jan 2016, 18:25
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa ambassador »

Reader5 napísal:
ambassador napísal:
Ambassador, dik za otazku.
Jedna z oblastí. v ktorej mi to pomohlo:
Priemerný adventista (ako napr. ja), nemá kompletnú predstavu o obsahu Pavlových listov, ale pozná len niektoré verše, ktoré cirkev používa na podporu tém, ktoré sú pre cirkev dôležité, napr. desatoro (Rim 7,12), sobota (Žid 4,9), desiatky (1 Kor, 9,14), zdravý životný štýl (1 Kor 6,19), alkohol (Ef 5,18) ...
Jednoducho, keď čítam štandardný preklad (Roháček, ekumenický), tak mi hneď pri čítaní naskakujú tieto naučené asociácie a bráni mi to pochopiť skutočný zamýšľaný význam.
Ale ak čítam ten parafrázovaný preklad, tam sa vlastne tie naučené znenia konkrétnych veršov nevyskytujú, takže môžem vnímať význam z iného pohľadu, a to ma obohacuje ...
Otázka zněla o tom pochopení. Takže, došel jsi k závěru, že casd učí bludy a nebo, že používá nesprávně verše na podporu učení? Je ti známo, že každý překlad je výkladem textu? Parafrázovaný překlad nemá teologický podklad. Je psán s určítým předporozuměním.

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 7 neregistrovaných