Evoluce je teorie, která říká, že se život náhodně vyvíjí. Kreacionismus je teorie, která říká, že život byl stvořen, tak jak jej dnes známe. Ani jedna teorie se nemůže opřít o žádný finální důkaz. Máme jenom ukazatele, na jejichž základě se můžeme přiklonit k jedné nebo k druhé teorii – pokud se někam přiklánět chceme.
Toto téma je velmi široké a nekonečné. Nelze jej vyčerpat v jednom článku, proto sem budu přidávat jednotlivé kapitoly, tak jak mě budou napadat, jak je život přinese, jak se mi bude chtít a jak počasí dovolí. Stejně tak může kapitoly přidávat kdokoliv jiný.
Úvod
Adventisté přijali kreacionismus za svůj. Věroučný bod 6 říká:
Život, tak jak ho dnes známe, stvořil Bůh. Člověk je člověkem, vždy takový byl a nikdy nebude jiný. Veškeré živočišné druhy, kmeny a třídy jak je známe z hodin biologie, jsou tak jak jsou a jsou stvořeny Bohem. Rostliny třetí den, zvířata pátý a šestý den a člověk po nich.Bůh zjevil v Písmu spolehlivou a historickou zprávu o své stvořitelské činnosti. Stvořil vesmír a v nedávném šestidenním stvoření učinil Hospodin nebe, zemi, moře i všechno, co je v nich, … … První muž a žena byli učiněni k Božímu obrazu jako vrcholné dílo stvoření. Obdrželi vládu nad světem a zodpovědnost pečovat o něj. Svět byl po dokončeném stvoření “velmi dobrý.”
Nicméně mezi adventisty se připouští, že mikroevoluce existuje. Organismy se malinko přizpůsobují svému prostředí. Ale jenom malinko, to je hrozně důležité!
Všechna zvířata jsou býložravci a žijí v harmonii. Za potravu jim jsou rostliny. Pak přijde hřích a celé se to zvrtne. Zvířata se začnou požírat. Začnou žít na úkor ostatních.
Fajn, ale vůbec to neodpovídá tomu, co kolem sebe vidíme…
Evoluce v petriho misce
Podívejme se na to, jak evoluce vypadá v laboratoři. Velkou petriho misku rozdělíte na několik částí. V okrajích není žádné antibiotikum a směrem ke středu je prostředí s vždy 10x silnějšími antibiotiky. Na oba okraje zasadíte tři bakterie a pár dní tuto misku natáčíte…

Krásný důkaz evoluce, až na počátek - kde se vzaly ty první bakterie? Na tuto otázku evoluce dosud nenašla odpověď.
Poslední budou první
Je kouzlem nechtěného, že jako první jsem vypustil do světa kapitolu, která měla být poslední – Hraje Bůh kostky? „Řád stvořený Bohem“ je pěkně náhodný, což přihrává spíše evoluci, než kreacionismu.