Návrat k reformácii - Filip Soós

Založte diskusiu o kázni, ktorú ste si vypočuli. (Bolo by dobre, ak by názov obsahoval meno kazateľa a názov kázne, príp. dátum a miesto, kde bola prednesená. Dôležité je, aby bol v príspevku uvedený aj odkaz, kde sa dá kázeň vypočuť - archív na zborových stránkach, youtube, vimeo, ...)
hosť_do_domu

Návrat k reformácii - Filip Soós

Neprečítaný príspevok od používateľa hosť_do_domu »

Dobrý deň

Odporúčam vypočuť si kázanie Filipa Soósa na tému potreby zamyslenia sa nad odkazom REFORMÁCIE z pohľadu Cirkvi adventistov siedmeho dňa.

https://www.youtube.com/watch?v=j-mBO7S0hQA

Neregistrovaný

Re: Návrat k reformácii - Filip Soós

Neprečítaný príspevok od používateľa Neregistrovaný »

Dobrý deň
Odporúčam vypočuť si kázanie Filipa Soósa na tému potreby zamyslenia sa nad odkazom REFORMÁCIE z pohľadu Cirkvi adventistov siedmeho dňa.
I když mám Filipa rád, nevidím v tomto kázání něco zvláštního. Je to podle mne mix různých věcí, i když se snaží držet hlavního tématu-spravedlnosti z víry.Kázání je poměrně dlouhé a má spíše charakter přednášky.Je dost působící na city, nevychází z Písma, ale spíše z historických informací.
Nechci detailně rozebírat jeho interpretaci událostí 1888, ale pár poznámek. Myslím si, že ke krizi víry přispěla EGW velkým podílem, protože její "Svědectví" jsou naplněna zákonictvím. Nebyla to taky ona, kdo vyvedl církev z této slepé uličky, ale byl to Waggoner a Jones a ona se k nim, po chvíli váhání, připojila.Jak Filip uvádí, skutečně až od té doby začala více vyvyšovat Krista, což jejímu dílu prospělo.Jak je možné, že "Boží prorok" takto zabloudil? A co s výrokem, že někteří z konference se dožijí příchodu JK? A kdyby byli věrní, tak by hned po Mineapolis Kristus přišel-tomu mám opravdu věřit? A co naplnění znamení 2.příchodu Mat 24, Zjevení, která se v době Mineapolis rozhodně ještě nestala a stále jsou před námi?
Filip taky používá klasický výklad rozvoje reformačního hnutí jakoby adventisté byli na nějakém vrcholu, nebo poslední v řadě a po nich údajně už nikdo nepřichází. Nejsem si jistý, zda se dají církevní dějiny takto pojmout a pominout 150 let v křesťanství obecně, které od vzniku církve uplynuly. Diskuse zde na fóru ukazují, že i casd by v některých oblastech sama potřebovala reformaci - opustit nebibličnost křestního slibu, přehodnotit rok 1844, roli EGW, finanční reformu, rozvoj laického hnutí a žít skutečně z Ducha.
Mne osobně nějak kázání neoslovilo, ale možná jsou lidi, kterým se to líbilo. Jen je třeba to, co kázající říká, vždy prověřovat Písmem.

šaňo

Neprečítaný príspevok od používateľa šaňo »

Filip Soós je typický príklad ako sa dá naučiť kázať a nemať na to dar. Mám pocit že ľudia vstupuju do služby pre sociálne zabespečenie ktoré toto spoločenstvo prináša. Samozrejme tým že vyrastal v prostredí cirkvi pri otcovi tak sa naňho čosi nalepilo ale za seba môžem povedat že mu nedôverujem. Mozno som si vytvoril blok voči nemu a aj keď niečo rozpráva tak mám apriori nedôveru.

mikim
Dátum registrácie: 06 Júl 2016, 22:44

Neprečítaný príspevok od používateľa mikim »

hosť_do_domu napísal: 11 Mar 2018, 12:10 Dobrý deň

Pěkné a pravdivé kázání, kéž by takových bylo více, je třeba se vracet ke kořenům a studovat minulost a naše průkopníky v co a jak věřili a poučit se od nich co nejvíce, abychom věřili správně a byli připraveni na 2PJK.
Kazateli dávám za 1.
Určitě lepší než nějaké nudné kázání a převyprávěný nějaký nepodstatný příběh z SZ, jak mají dnešní kazatelé zvykem, děkuji ale to v kázání slyšet nechci, to si můžu přečíst v Písmu sám. Chci slyšet každou sobotu živá kázání, nové zajímavé informace a ne kuňky kuňky, kuňky a polovina sboru spí až chrápe. Těm dnešním moderním kazatelům fakt nevadí, že polovina sboru při jejich kázání spí? Svoje jisté mají, tak asi jim to je jedno co káží.

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 0 neregistrovaných