Jak můžeme být zachráněni? - kap. 18
Doposud jsme se zabývali Boží spravedlností, zákonem a rozsudkem za hřích. Přiznávám, že je to drsné téma a musím používat drsný jazyk, abych tyto body ozřejmil. Potřebujeme proto mít neustále jasně před očima, co nechal Bůh vyřídit skrze proroka Ezechiele:
„Jakože jsem živ, je výrok Panovníka Hospodina, nechci, aby svévolník zemřel, ale aby se odvrátil od své cesty a byl živ. Odvraťte se, odvraťte se od svých zlých cest! Proč byste měli zemřít“ (Ez 33, 11)
Ne! Bůh nemá zalíbení ve smrti bezbožného. Bůh nechal první lidi jít – protože je miloval a čekal na to, až se dobrovolně a z přesvědčení obrátí. Od té doby čeká Bůh ve své lásce na každého člověka – také na tebe! Četli jsme: Bůh nemá zalíbení v trestání lidí
Otázkou ale je, jak můžeme být zachráněni? Nejprve musíme uznat toto: Nikdo se nemůže zachránit sám!
Naši vinu před Bohem nemůžeme vyrovnat, abychom se stali „spravedlivými“ – ani v našem právním systému to tak nejde.
Když někdo např. projede křižovatkou na červenou, tak pak nemůže policistovi, který ho zastaví, říci: „To je v pořádku, neboť
jsem místo toho včera zůstal na zelenou stát!“ Vrah také nemůže před soudem říci: „Sice jsem jednoho zabil, ale zato jsem dva jiné zplodil, takže mám ještě jednoho k dobru!“ Vidíme, že Boží rozsudek nemůžeme vykompenzovat svými dobrými skutky. Žádný člověk nebude před Bohem omilostněn pro své „dobré skutky“!
Naše situace se dá přirovnat k chybnému kroku v bažině. Stačí jeden chybný krok a jsme vydáni zkáze napospas – a před Bohem
neexistují žádní „baronové Prášilové“, kteří se vlastní silou dokážou z této zkázy vysvobodit. Co se týče tématu „záchrana“, jsme
naprosto a zcela odkázáni na samotného Boha – a Bůh je připraven ti pomoci! Nebo raději takto: On už tvou záchranu dokonal
na kříži a chce ji uskutečnit v tobě osobně.
Než se na to podíváme blíže, chtěl bych upozornit na následující bod: známost o tom, že na kříži byla dokonána záchrana,
ještě nikoho nezachránila. Také ďábel ví, že se na kříži dokonala záchrana, ale tato znalost ho nezachrání. Znát, přijímat, respektovat či mít v úctě toto spasení – to ještě nikoho nespasilo! I když poznání o této zachráně kážeme, tak nás to nezachrání – avšak:
Tato záchrana dokonaná na kříži se musí uskutečnit v nás, jinak nám nijak neprospěje. Chceme nyní nejprve uvážit, co Bůh pro
naši záchranu podnikl a poté uvidíme, co tato dokonaná záchrana v nás lidech způsobuje.
Jak Bůh obnovuje spravedlnost Bůh je připraven nás zachránit, ale musí to učinit spravedlivým způsobem. Bůh by nikdy lidi nezachránil nějakým nespravedlivým způsobem. Člověku, který je v nouzi, je možná jedno, jestli bude zachráněn spravedlivě či nespravedlivě. Například: Když mám u banky dluh milion euro a někdo neznámý přijde a zaplatí ze své kasy ten milion za mě, tak budu mít radost! Odkud ty peníze pocházejí, že je to možná z obchodu s drogami, o tom bych vůbec nepřemýšlel, hlavní věcí je, že je můj mínus vyrovnán! Když jsme my lidé v nouzi, tak se pramálo staráme o to, jestli jsme zachráněni spravedlivě či nespravedlivě, ale u Boha
tomu tak není. Bůh je ve své lásce připraven nás zachránit, ale musí nás zachránit řádným způsobem, již proto, že Bůh je spravedlivý a nemění se. Přemýšlej dál: co by to bylo za záchranu, kdybychom Bohu u Posledního soudu mohli vytknout nespravedlnost, protože jeden smí jít do nebe a druhý musí do pekla?! Tyto smrtelně vážné věci se musí dít absolutně spravedlivě! Nebo si představ, že by satan při Posledním soudu povstal a řekl: „Já jdu po právu do pekla, ale proč smějí jít tito do nebe? Skutečností přece je, že já jsem nic neudělal, já jsem jen podával návrhy – skutečných hříchů se dopustili ti na té druhé straně a ti mají zůstat pekla ušetřeni? To je nespravedlivé!“ A satan by měl pravdu! Bohu by se při nespravedlivé záchraně mohlo vyčítat, že není nestranný, ale svévolný a nespravedlivý. Proto musel Bůh najít takovou cestu k záchraně, která je absolutně spravedlivá! Tato cesta vypadá následovně: spravedlivá záchrana bude dokonána skrze zastoupení!
Jak můžeme být zachráněni? - Kornelius Novak
Kto je prítomný
Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 0 neregistrovaných